Hoera, daar komen de corona-sneltesten! Een beetje dan. Mondjesmaat. Maar toch: hoera!

Hoera, daar komen de corona-sneltesten! Een beetje dan. Mondjesmaat. Maar toch: hoera!

Een voorraad sneltesten. Bron: Shutterstock.

Terwijl ons land gebukt gaat onder een zware coronagolf lijkt er eindelijk een sprankje hoop te gloren aan de horizon: de sneltesten zijn ook eindelijk in ons land gearriveerd en kunnen zo her en der worden ingezet. De opmaat naar grote hoeveelheden sneltesten die ons leven een stuk eenvoudiger gaan maken? Hopelijk!

Eén van de grootste hindernissen om COVID-19 in ons land eindelijk eens aan te pakken is het gebrek aan functionerend testbeleid. Je vertoont misschien symptomen, maar voordat je weet of je daadwerkelijk corona hebt ben je alweer dagen verder. Ondertussen kan je je werk niet doen en niemand ontmoeten. Niet iedereen kan dat opbrengen en begeeft zich stiekem wel buitenshuis. Meer testen is meer vrijheid: binnen vijftien minuten weten of je corona hebt, is een ongelofelijke vooruitgang.

Vanaf vandaag kan dat dus in Nederland. En uiteraard werd de introductie van de sneltest opgeluisterd door Hugo de Jonge die even snel een prettest liet doen. Want ja, je bent nu eenmaal de ster in de grote Hugo de Jonge-show of je bent dat niet. Toch?

"Twee sneltesten voor het coronavirus zijn betrouwbaar genoeg om te gebruiken. Onder andere in het Amphia Ziekenhuis in Breda kunnen mensen binnen een kwartier weten of zij besmet zijn. Vanochtend tijdens Goedemorgen Nederland op NPO 1 deed zorgminister Hugo de Jonge zo’n sneltest in het ziekenhuis. Hij bleek geen corona te hebben.

De validatie van de sneltesten is erg welkom, zegt De Jonge. “Die hebben we nodig om grote hoeveelheden mensen zo snel mogelijk te kunnen testen. We zullen richting de winter meer moeten testen en we hebben steeds meer normale PCR-testen die we bij de GGD laten afnemen. We zien ook dat de vraag naar testen nog groter is dan we op dit moment aankunnen. We moeten sowieso de laboratoriumcapaciteit opschalen.”"

Het is wel verbijsterend traag. Andere landen gebruiken de sneltest allang, en Nederland heeft ze dringend nodig. In plaats daarvan wordt er eerst nog eens een uitgebreid rondje getest. Want ach ja, we hebben immers zeeën van tijd.

Dus hup: aan de bak met de sneltest. En snel graag. Niet alleen de test zelf, maar ook het uitrollen over heel Nederland. We hebben echt geen tijd meer te verliezen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Coronavirus Sneltest

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties