Hoge ISIS-leider doodgeschoten door mysterieuze gewapende mannen

Geen categoriedec 03 2015, 17:00
De prominente shariarechter werd thuis overvallen en doodgeschoten.
Het lijkt erop dat ISIS steeds meer tegenstand te verduren krijgt. Niet alleen door bombardementen door de Westerse coalitie en Rusland of door de Koerdische Peshmerga-strijders, maar nu ook van een mysterieuze gewapende groep, van wie de identiteit nog niet vaststaat.
Maandagavond werd in de Syrische stad Manbij, die in handen is van ISIS, een aanslag gepleegd op een hoge leider van de terreurgroep, volgens ARA News. Abu Farouq, zoals de man heet, werd thuis doodgeschoten door een gewapende groep mannen. Een flinke tegenslag voor ISIS, aangezien Abu Farouq hun hoogste man in de stad was. Hij leidde de sharia-rechtbank die de terroristische beweging in de stad had opgezet, en had dus een zeer prominente functie.
Of het nu ging om het verhandelen van seksslaven of om het afhakken van handen, Abu Farouq had alle touwtjes in handen. De bevolking van de stad kwam half november al in opstand tegen zijn zeer wrede regime, maar dat werd door ISIS fel de kop ingedrukt – kritische geluiden zijn niet welkom bij de terreurorganisatie. Nu heeft de terroristenbaas dus toch zijn bekomst gekregen.
Abu Farouq is trouwens niet de eerste ISIS-leider die wordt doodgeschoten in Manbij. Begin november schoot een jonge man een andere rechter van de sharia-rechtbank dood, waarna hij zelfmoord pleegde. Nu is dus ook de hoogste sharia-rechter van de stad omgebracht door tegenstanders van ISIS. Of beide aanvallen door dezelfde groep zijn georganiseerd is niet bekend, maar het is duidelijk dat dit een grote tegenslag is voor de Syrisch-Irakese terreurgroep.
De toekomst zal uitwijzen of de greep van ISIS op grote delen van Syrië hierdoor zal verzwakken. Tot nu toe lijkt de terreurorganisatie zeer veerkrachtig te zijn – ondanks de vele luchtbombardementen beheersen de radicale fanaten nog steeds veel gebied. Wellicht dat aanslagen op hoge ISIS-leiders daarin verandering kunnen brengen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten