Hoppa! Gedupeerden doen aangifte tegen toeslagenbeulen Asscher, Wiebes en Hoekstra: 'Normen geschonden!'

Hoppa! Gedupeerden doen aangifte tegen toeslagenbeulen Asscher, Wiebes en Hoekstra: 'Normen geschonden!'

Lodewijk Asscher. Bron: Screenshot PvdA / YouTube.

Gedupeerden van de toeslagenaffaire hebben zojuist via advocaat Vasco Groeneveld aangifte gedaan tegen vijf (oud) bewindslieden. Volgens Groeneveld hebben zij zich schuldig gemaakt aan een ambtsbedrijf en nalatigheid.

Slachtoffers van de toeslagenaffaire hebben aangifte gedaan tegen de huidige ministers Van Ark, Hoekstra en Wiebes en de voormalig staatssecretaris Snel en nu PvdA-leider Asscher. Het viertal heeft hun handen vuil gemaakt aan nalatigheid en ambtsmisdrijven, meent hun advocaat Vasco Groeneveld.

Asscher ligt al een tijdje onder vuur binnen zijn eigen partij maar bleef doodleuk partijleider. Nu loopt er dus ook een aangifte tegen hem.

Volgens de advocaat Groeneveld zijn een aantal beginselen geschonden. Zo zou er geen sprake zijn geweest van "behoorlijk bestuur". Het kabinet had haar zaakjes niet op orde en heeft niet op tijd ingegrepen ‒ dit terwijl de informatie al lang bekend was.

Eerder maakte het OM al bekend geen strafrechtelijk onderzoek te doen naar de verantwoordelijke bestuurders en ambtenaren. Het is dus nog onzeker hoeveel impact de aangifte gaat hebben. Ook Groeneveld erkent dat het moeilijk in te schatten valt of de procedure een kans maakt, omdat er geen succesvolle precedenten bekend zijn.

De gedupeerde ouders willen met de aangifte duidelijk maken wat de regel zou moeten zijn in Nederland:

"Die norm is dusdanig geschonden, dat er met een strafrechtelijke bril naar gekeken moet worden."

De afgelopen weken was Asscher tal van keren te zien bij de Nederlandse talkshows waar hij meermaals zijn excuses aanbood. Maar voor de ouders is excuses voorlopig niet genoeg. Er moet een voorbeeld worden gesteld. En ja, ook de professionele PvdA-wegkijker Asscher moet hier aan geloven.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties