Hoppa! Israël vaagt Hezbollah-terreurdepot in Syrië weg met bombardement

Hoppa! Israël vaagt Hezbollah-terreurdepot in Syrië weg met bombardement

Hoewel Israël dit zelf niet bevestigt - maar ook niet ontkent - staat vrijwel vast dat het land terreurgroepen in het buurland weer een grote klap heeft toegebracht.

Dat het op dit moment één grote chaos in Syrië is, moge voor niemand onbekend zijn. ISIS, al-Nusra, 'gematigde rebellen', Koerden: allemaal proberen ze om uiteenlopende delen van het verscheurde land onder hun controle te brengen. Daarbij ligt de focus eigenlijk altijd op de noordelijke helft van Syrië, waar de hevigste strijd plaatsvindt.

Het zuiden van het land, zeg maar Damascus en omgeving en de grensgebieden met Libanon, Jordanië en Israël, wordt daarbij vaak vergeten. Ook daar vindt echter veel plaats, al is het vooral van een andere, wat minder opene manier. Het grootste deel is daar in handen van het regime van de meedogenloze dictator Bashar al-Assad - u weet wel, die man die zijn eigen volk zo graag met gifgas omlegt. Daarbij krijgt hij echter veel hulp van het Libanese Hezbollah, een terreurorganisatie die in alle facetten van de Libanese maatschappij invloedrijk is: de politiek en ook het leger zijn sterk afhankelijk van de groep die in feite een paramilitaire, politieke terreurpartij is.

Aan de andere kant komt er veel hulp in de vorm van wapentuig vanuit het sjiïtische Iran, dat alles op alles zet om soennitische bewegingen in de regio dwars te zitten. Helaas komen die wapens daardoor ook in handen van Hezbollah, dat behalve aan 'gematigde' rebellen ook een enorme hekel aan buurland Israël heeft.

Dat laatste land sluit haar ogen niet voor de ingewikkelde doch levensbedreigende situatie over de grens. Geregeld komen er berichten dat de regering van Benjamin Netanyahu aanvallen op wapenkonvooien in Syrië die richting Libanon rijden, om te voorkomen dat dat wapentuig gebruikt kan worden tegen Israël zelf. Als we de berichten mogen geloven is er deze keer echter een grootschalige aanval op een wapendepot bij een luchtmachtbasis nabij Damascus geweest:

Het zou hier gaan om een bombardement van het terreurdepot door de Israëlische luchtmacht: als dat het geval is, kunnen we er vanuit gaan dat er van die Iranese raketten en geweren weinig meer over is: als het Israëlische leger iets is, dan is het namelijk wel grondig!

Zoals altijd bevestigt noch ontkent Israël betrokkenheid, aangezien het officieel neutraal is wat betreft de oorlog in Syrië. Het is echter geen geheim dat zij dit doen, en dat is maar goed ook: je zou als land wel gek zijn om zulke gevaren naast je te laten wonen!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer