Hoppakee, weg ermee! Utrechtse salafistenmoskee die kinderen indoctrineerde moet definitief dicht

Geen categorieaug 31 2017, 20:00
De beruchte alFitrah-moskee in Utrecht Overvecht moet over uiterlijk vier weken de deuren hebben gesloten, heeft de rechter besloten.
Het is over en uit voor een van dé grootste haatmoskeeën van Nederland. De rechter heeft het gehad, en heeft de alFitrah Stichting - de stichting die de moskee uitbaat - opgedragen om zo snel mogelijk, maar hooguit over vier weken, hun biezen te pakken en hun pand in Utrecht Overvecht te verlaten. En dat is maar goed ook.
Dit is namelijk een moskee die - los wat je van moskeeën in het algemeen vindt - nou niet bepaald goed te boek stond. Het is een openlijk salafistische - oftewel, zeer orthodoxe - moskee die vooral bekend staat als "een unieke islamitische educatieve en opvoedkundige stichting", zoals ze het zelf noemen, die kinderen aardig indoctrineert. RTV Utrecht schrijft daar het volgende over:

De Utrechtse gemeenteraad maakte zich in het verleden grote zorgen over het pedagogische klimaat in de moskee. Het onderwijs in het gebedshuis zou zeer strikt op de eigen islamitische identiteit zijn gericht. Leerlingen zouden daardoor nauwelijks in staat zijn om aan de Nederlandse samenleving deel te nemen.

Oftewel, deze stichting deed nou precies dát wat zo problematisch is: kinderen doen opgroeien met een nadruk op hun identiteit als moslim, en niet als inwoner van Nederland of een westers, verlicht land in het algemeen. Je kunt er zeker van zijn dat dat later problemen oplevert. Verder loopt er nog een onderzoek naar stevige witwaspraktijken en kwamen er af en toe gezellige haatimams langs. Echt een leuke, onschuldige moskee dus!
Genoeg redenen dus om die boel zo snel mogelijk te sluiten, maar de uiteindelijke reden die de rechter aandroeg is dan wel weer een beetje karig: de stichting moet haar biezen pakken omdat ze al twee jaar lang de huur niet betaalt. Hoewel elke reden een prima reden is om die salafistische haattoko op te doeken, is het natuurlijk wel weer typisch Nederlands: we weigeren problemen nu eens met échte maatregelen aan te pakken, en maken dan maar gebruik van dit soort flauwe 'oplossingen'. Probleem is wel dat het helemaal geen oplossing is: niets belet hen een straat verderop gewoon een nieuw gebouw te betrekken en daar verder te gaan met hun ongure bezigheden. Nouja, als ze daar het geld voor hebben natuurlijk: eventjes een telefoontje plegen met Qatar dan maar?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten