Huh? Poetin gewoon welkom in Australië voor G20

Geen categorieokt 12 2014, 8:00
Hmm, welke invasie in Oost-Oekraïne? Welke MH17 is uit de lucht geschoten?
Aankomende maand is het weer tijd voor twintig wereldleiders om elkaar te ontmoeten tijdens de jaarlijkse G20-conferentie. Misschien wel 's werelds meest exclusieve conferentie, waar alleen de grootste economische spelers van de planeet zijn uitgenodigd. Afgaande op de omvang van het bruto nationaal product zou ook Rusland recht hebben op een plekje aan tafel, maar uiteraard heeft Moskou eigenlijk niets te zoeken bij een conferentie van beschaafde landen. Poetin en beschaving hebben immers helemaal niks gemeen met elkaar.
Het zou dan ook beter zijn de uitnodiging voor Poetin te verscheuren, aangezien de man het recht verspeeld heeft mee te praten over de wereldpolitiek toen hij de Krim annexeerde en de benodigde wapens leverde aan schietgrage rebellen die 200 Nederlands toevoegden aan hun kill list. Zo iemand verdient de behandeling van een paria, niet die van een wereldleider.
Maar alhoewel de Europese G20-landen (samen met de EU, de VS en Australië) het annuleren van de uitnodiging aan het Kremlin best hadden kunnen afdwingen, laten ze het gewoon maar op z'n beloop: Poetin blijft immers gewoon welkom in Brisbane aankomende maand:

De Australische premier Tony Abbott staat achter het besluit de Russen niet te weren van de G20-top in Brisbane. Dat berichten Australische media zondag.

Het besluit de Russische president Vladimir Poetin toe te laten ligt zeer gevoelig, omdat tientallen Australiërs omkwamen bij de ramp met de MH17. Toch is het volgens de premier niet aan hem om de Russen buiten de deur te houden.

Zeker van Tony Abbott, die het meteen daags na de aanslag op de MH17 al aandurfde om Rusland in felle woorden te bekritiseren, valt dat vies tegen. Als gastheer van de conferentie heeft Abbott uiteraard de gelegenheid een veel zwaarder stempel te drukken op de aanwezigheidslijst dan gebruikelijk, maar heeft dat dus nagelaten.
Slordig. Want hoe pijnlijk moet het dan zijn voor de nabestaanden van de Australische slachtoffers aan boord van de MH17 dat de grote medeplichtige aan de aanslag op hun geliefden nu met alle egards, rode loper en champagne ontvangen wordt in het land down-under?
Als de wereld Poetin wil verslaan, is daar kracht voor nodig. Het is immers de enige taal die de voormalige communist begrijpt. En dat begint dus door Poetins geloofwaardigheid als wereldleider te vernietigen. Door hem dus niet meer uit te nodigen op exclusieve feestjes en conferenties, zoals bijvoorbeeld de G20. Laat Poetin z'n eigen conferentie maar houden met leiders die meer van zijn formaat zijn; Castro van Cuba, Lukashenko van Wit-Rusland en wie er momenteel dan ook de touwtjes in Noord-Korea in handen moge hebben. Op de club van de beschaafde landen heeft Rusland echter niets meer te zoeken, en het had Tony Abbott dan ook gesierd als hij dat erkend had.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten