Turkije pakt niet ISIS, maar ISIS-vluchtelingen aan

Geen categorieokt 12 2014, 9:00
Vluchten vanuit het door ISIS belegerde Kobani naar Turkije kan je duur komen te staan: Erdogan steekt je doodleuk in de bak.
Het gaat allemaal niet je van het in de stad Kobani, die al een week het decor is van een bloederige strijd tussen de Koerden en strijders van ISIS. Alhoewel er meer wapens dan ooit zijn in het Noord-Syrische stadje, zijn er nog nauwelijks burgers te vinden. Die zijn allemaal gevlucht voor het oorlogsgeweld en zijn grotendeels uit pure wanhoop de grens naar Turkije over gevlucht.
Daar wacht ze echter geen bed en warme maaltijd. Zelfs geen barmhartige taal. Nee: eenmaal aangekomen in Turkije mogen degenen die voor het oorlogsgeweld van IS vluchten linea recta de gevangenis in. Ja, dat leest u goed: op vluchten uit een door monsters belaagde stad, staat in Turkije anno 2014 een sanctie:

Turkish security forces have arrested and detained more than 200 Syrians refugees — including young children — fleeing the besieged border town of Kobane, according to their family members, lawyers, and local politicians.

Two hundred and seventy-four Syrians, including a large number of woman — one pregnant — and minors have been held inside a single large room at a police station on the outskirts of Suruc in Sanliurfa province since October 5, Meral Danis Bestas, executive Committee member with the pro-Kurdish Peoples' Democratic Party (HDP), said Friday after visiting the detainees along with Sanliurfa Bar Association President Ali Fuat Bucak and Serhat Eren of the Kurdistan Lawyer's Association.

Het is natuurlijk bizar en absurd dat Erdogan niet eens het basale fatsoen heeft voor deze mensen zelfs maar het absolute minimum te garanderen. Welke barbaar gooit er nu slachtoffers van oorlogsgeweld - inclusief kinderen en zwangere vrouwen - in de bak?
Erdogan dus. Want de Koerden (en de meeste van de Kobani-vluchtelingen zijn immers Koerdisch) zijn hem misschien nog wel een grotere doorn in het oog dan heel de Islamitische Staat in Syrië en Irak. Terwijl Erdogan tegelijkertijd pertinent weigert ook maar één militaire vinger uit te steken om Kobani te redden, gaat alle aandacht wél uit naar een zo barbaars mogelijke behandeling van vluchtelingen.
Ik kan dus ook wel sympathie opbrengen voor de Koerden die momenteel aankondigen weer de strijd aan te willen gaan met Ankara. Als het niet goedschiks kan (en dat kan het vrijwel nooit met Erdogan), dan maar kwaadschiks. Erdogan leeft als een zonnekoning, maar is momenteel een gevaar voor de gehele regio. Wellicht dat de realistische dreiging van een zich van Turkije afscheurend Koerdistan de president een paar toontjes lager laat zingen, want zulks is hard nodig. Alleen de meest bezetenen van de tirannen arresteren immers kleine kinderen en zwangere vrouwen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten