Huisartsen woedend: deel je medische dossier niet met gemeenten, verzekeraars

Geen categoriesep 16 2016, 9:00
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is woedend. Anders dan gemeenten, verzekeraars en arbodiensten nemen huisartsen het medisch beroepsgeheim namelijk nog wél serieus.
Volgens de vereniging van, voor en door huisartsen vragen die instanties burgers met enige regelmaat om hun medische dossiers, terwijl dit helemaal niet mag:

Gemeenten, verzekeraars, arbodiensten en andere instanties vragen mensen vaak om hun hele medische dossier bij hun huisarts op te vragen en te overhandigen, terwijl dit helemaal niet mag. Dat stelt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) op basis van een ondervraging van 175 van haar leden.

60 procent van de gevraagde huisartsen gaf aan regelmatig verzoeken te krijgen om het medische dossier van patiënten te delen met een ander. Dit gebeurt logischerwijs op verzoek van die derde partij of persoon.
Zoals de LHV uitlegt is dit bijzonder zorgwekkend. Anderen hebben namelijk het recht helemaal niet om jouw medische documenten in te zien:

„Het probleem is dat veel patiënten hun rechten niet kennen”, zegt huisarts Carin Littooij, die tevens in het bestuur van de LHV zit. „Twijfel je als huisarts over de verstrekking van de gevraagde informatie, dan is het verstandig dit met de patiënt te bespreken. Daarbij mag het recht van de patiënt op inzage nooit uit het oog worden verloren.”

Dit bewijst maar weer eens dat de overheid én verzekeraars lak hebben aan de privacy van burgers.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten