Idealistische Amsterdammers wilden huizen verhuren aan asielzoekers, werd een regelrechte ramp

Geen categorieapr 07 2019, 21:00
Men neme een stel idealistische Amsterdammers, met de droom om asielzoekers onderdak te bieden in Almere. U vergeet ze de nodige ervaring mee te geven én u laat ze samenwerken met een ervaren zakenman. Voilà: a recipe for disaster.
Het stelletje genaamd Saal en Abbass reserveerden vijf jaar geleden een lap grond in Almere, dat onderdeel was van een 'experimenteel woongebied' en waar dus huizen zouden worden gebouwd. Het idee was om statushouders en 'andere geïnteresseerden' intensief samen te laten leven. Dit zou dan moeten gebeuren door iedere bewoner zo'n vier uur te laten werken in het buurthuis of op het terrein.
Beide hebben totaal geen ervaring met het verhuren van huizen en geld hadden ze evenmin. Er moest dus een zakenpartner komen en die werd snel gevonden. Volgens deze partner ontstonden er in 2018 problemen doordat het stel, zonder overleg of toestemming, illegale asielzoekers liet kamperen op het terrein. Hierdoor ontstond een klein tentenkamp waar politiek-Almere, dat al hard genoeg baalt van het moeten leven in Almere, niet zo blij mee was!
De zakenpartner meent dat naast dit tentenkamp er ook woonruimte aan gezinnen werd verhuurd, terwijl dit juist voor alleenstaanden was bedoeld. Hierdoor werd de huuropbrengst sterk verminderd, want gezinnen betalen namelijk niet per kamer. Het Amsterdamse stel zou daarmee dus valse hoop hebben gegeven aan mensen die het zich niet kunnen veroorloven.
Het stel zegt echter dat de zakenpartner het project afhankelijk heeft gemaakt van een rijkssubsidieregeling die alleen is bedoeld voor onzelfstandige goedkope huur aan statushouders. Iedereen met een beetje verstand zet dat soort dingen zwart-op-wit in een contract en leest alles nog eens goed na. Daar barstte de droom dus aan diggelen!
Een paar statushouders zijn nu boos op de zakenpartner, die de boel zou proberen op te lichten om de (inmiddels flink in prijs gestegen) grond nu te kunnen exploiteren, waardoor de huur niet 710 maar 2000 euro per maand zou gaan moeten kosten. Hierdoor zouden diverse huurders én natuurlijk het Amsterdamse stel zelf, flink in de penarie komen.
In totaal gaat het om zo'n 90 mensen, waaronder kinderen. Dat is echter wel een schatting want dat tentenkamp maakt natuurlijk niet bepaald inzichtelijk wie er nou woont en huurt en wie niet. Dit project trok onder andere een kok, een mode-ontwerpster en een muzikante (die laatste twee waren zelfs van plan om kinderen te adopteren) aan, die meenden hiermee op dit terrein rond te kunnen komen. Dat gaat hem dus niet meer worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten