Video! Afshin Ellian geeft lesje democratie: "FVD-stemmers fascisten noemen is verwerpelijk"

Geen categorieapr 07 2019, 20:00
Afhin Ellian reageert op de Baudet-bedreigster en legt in een interview door UP! Network even helder uit hoe democratie zou moeten werken.
In de video hieronder ziet u het hele interview:
[embed]https://www.youtube.com/embed/zrKWxgoCVXw[/embed]
Hoewel het citaat natuurlijk een beetje een open deur is, legt hij in het begin van het interview wel iets heel opmerkelijks bloot. Zo merkt Ellian op dat er nogal een selectieve verontwaardiging heerst bij de media. Hij vergelijkt de aandacht die de Centrumpartij van Drs. Janmaat in die tijd kreeg, met de nauwelijks aanwezige media bij linkse demonstraties zoals in Hamburg en de antiracismemars. Waar bij Janmaat het publiek voor het merendeel uit de pers bestond, moeten we het in beide gevallen van de linkse demonstraties doen met amateurbeelden.
Ook verschilt Ellian met een rechtenstudent van mening over of alleen de 'Paf!'-roepende bedreigster moet worden berecht of ook de omstanders die tijdens haar actie met haar meeliepen omdat ze volgens Ellian meezongen met haar. Belangrijker vindt hij dat er in dit land kennelijk met twee maten wordt gemeten. Er wordt hem de opmerking voorgelegd waarin wordt gezegd dat het slechts om een grapje ging en men het niet zo serieus zou moeten nemen. Hij stelt echter dat de rechtsorde iedereen gelijk behandelt en dat als het een (extreem-)rechtse demonstratie was geweest, men héél anders had gereageerd.
Over democratie zelf heeft hij natuurlijk ook het een en ander te vertellen! Democratie is volgens Ellian dé manier, bij uitstek, om conflicten geweldloos te beslechten. Elkaar met argumenten overtuigen is de belangrijkste manier om dit te doen. Dat mensen boos worden is dan begrijpelijk, maar die hebben vier jaar de tijd om anderen te overtuigen van hun gelijk. Hier onderstreept hij dan ook het gevaar waarin Nederland nu verkeert. Mensen die Baudet of FVD als fascistisch zien, zeggen niet dat 'fascisme' heeft gewonnen. Zij zeiden volgens Ellian dat 'de fascisten' hebben gewonnen. Wat zou betekenen dat in hun ogen niet alleen Baudet en FVD maar zo'n beetje iedere FVD-stemmer een fascist zou zijn. En daarmee begeef je je op glad ijs. Dat zou namelijk kunnen leiden tot geweld tegen niet alleen politieke figuren, maar ook iedere willekeurige FVD-stemmer. Het is dan ook ontzettend goed om even een wat genuanceerder verhaal op te kunnen tuigen, in de hoop dat potentiële extremisten aan beide kanten van het politieke spectrum weer even wat gaan kalmeren. Heerlijk interview!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten