Iedereen kan meeluisteren met onze ministers

Iedereen kan meeluisteren met onze ministers

Goed nieuws voor mensen die graag willen weten wat onze ministers met elkaar bespreken achter gesloten deuren.

EenVandaag is er in geslaagd de voicemails van onze ministers te hacken.

Het afluisteren van voicemails van ministers, burgemeesters, kamerleden, topambtenaren en woordvoerders bij de Nederlandse overheid is kinderspel sinds de overstap van de Nederlandse overheid naar telecomaanbieder Vodafone.

Wat blijkt, namelijk?

De zwakke plek zit in de mogelijkheid van Vodafone om een voicemail op afstand af te luisteren via een andere telefoon. De meeste gebruikers luisteren hun voicemail alleen af via hun eigen mobiele telefoon en zijn dus niet op de hoogte van de mogelijkheid deze via een andere telefoon af te luisteren.

Het enige dat je daarvoor nodig hebt is het telefoonnummer plus een toegangscode voor de voicemail. Nu bestaan die toegangscode uit vier cijfers - een redelijk effectieve bescherming (immers, uw pincode bestaat uit evenveel cijfers). Alleen... de code voor de voicemail staat automatisch op 3333. Als je 'm activeert doe je er verstandig aan 'm aan te passen.

Zoals de beste Nederlandse voetballer ooit ongetwijfeld zou zeggen: da's logisch.

Nou, blijkbaar wel voor u en mij, maar niet voor onze ministers en andere politici. EenVandaag heeft de voicemails van onder andere minister Uri Rosenthal en D66-leider Alexander Pechtold afgeluisterd.

Hoewel het natuurlijk alles behalve prettig is dat EenVandaag het blijkbaar prima vind om de voicemail berichten van politici af te luisteren, is het echte probleem dat iedereen blijkbaar Vodafone gebruikt en het verstand niet heeft om de code even aan te passen.

Zo moeilijk is dat niet, zou je denken.

De vraag is nu wat hier aan gedaan wordt. Vrijwel alle overheidsdiensten waaronder de ministeries maar ook zelfstandige bestuursorganen als de AFM, De Nederlandse Bank en de Luchtverkeersleiding Nederland maken namelijk gebruik van Vodafone.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer