'IJzeren' Minister De Jonge wil quarantaine verplichten en medewerking voor contactonderzoek afdwingen

'IJzeren' Minister De Jonge wil quarantaine verplichten en medewerking voor contactonderzoek afdwingen

Hugo de Jonge en zijn borsthaar bij WNL. Bron: Screenshot NPO.

Jaap van Dissel zat vanmiddag al een beetje verwarring te zaaien over de coronacijfers, mondkapjes, onderzoeksconclusies en over wat nou precies 'verantwoord beleid' zou zijn. De aanbevolen quarantaine-periode kon wel wat omlaag en zijn aversie tegen mondkapjes was ook weer in volle glorie aanwezig. Het klonk allemaal nogal ondoordacht, verwarrend en tegenstrijdig. Heel raar om het daar zó in de Tweede Kamer over te hebben, op een manier alsof hij wat speculeerde over mogelijke 'cadeautjes' die hij de Nederlanders wel kon aanbevelen. Hij moest het alleen nog even overleggen.

En dan komt De Jonge ineens uit het niets om de hoek kijken! De quarantaine moet wat hem betreft verplicht worden. En niet alleen voor mensen uit 'oranje gebieden' (nu is dat namelijk nog een dringend advies), maar ook voor mensen die opduiken in het bron- en contactonderzoek.

'En wat als je niet meewerkt aan het contactonderzoek?' Dan wil De Jonge dat ook prima verplichten! Hij brengt de juridische mogelijkheden zelfs alvast in kaart:

"De medewerking zou kunnen worden afgedwongen door een last onder dwangsom op te leggen", schrijft de minister. "Dit zou geen alternatief zijn voor de quarantainemaatregel, maar een aanvullend instrument waarmee medewerking aan zowel bron- en contactonderzoek als quarantaine wordt verbeterd."

Op zich is het niet zo raar dat De Jonge strengere maatregelen wil, helemaal omdat hij als nieuw verkozen CDA-leider nu natuurlijk een goede beurt kan maken door daadkracht uit te stralen. Zijn ministerie moet het virus bestrijden en dat moet onder zijn naam een succes gaan worden. Dan wordt een strengere houding ten opzichte van de noodmaatregelen nu, hem later waarschijnlijk wel weer vergeven.

Als de voorgestelde strengere maatregelen effect gaan hebben tenminste. En dat is waar het probleempunt zit: zo'n Van Dissel die lukraak ideetjes oppert en daardoor de grondslag voor die maatregelen ondermijnt. En dan zit je straks met mensen die, na het krijgen van een boete, gepikeerd de discussie aangaan met agenten over onduidelijke of onzinnige maatregelen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties