Ik hou van Holland en daar is niets mis mee

Ik hou van Holland en daar is niets mis mee

Mogen we tegenwoordig weer zeggen dat patriottisme helemaal niet fout is? Sterker nog, dat Vaderlandsliefde iets heel moois is?

Wat professionele racismeroepers als Sylvana Simons en politiekcorrect links betreft is het antwoord hoogstwaarschijnlijk nog steeds: nee, en nee. Dat mag niet. Patriottisme is eng, want Hitler. Dat Hitler een nationaal-socialist was en geen patriot zal deze creaturen worst zijn. Het gaat erom dat we onszelf, onze geschiedenis, en onze cultuur moeten haten. Alleen dan kunnen ze alles immers 'veranderen,' en dat is waar ze naar streven.

Gelukkig denkt de gemiddelde Nederlander daar tegenwoordig heel anders over. In de grachtengordel mag je niet zeggen dat je van Holland houdt, maar overal elders in het land wél. Kijk maar naar de verdediging van Zwarte Piet en andere culturele tradities. Nederlanders zijn weer trots om Nederlander te zijn, en laten dat merken ook.

Eén van de manieren waarop we dat doen? Het doorslaande succes van Ik hou van Holland, het tv-programma gepresenteerd door Linda de Mol:

Ik hou van Holland blijft de zaterdagavond domineren. De familiespelshow op RTL 4 trok voor de vijfde week op rij de meeste kijkers op primetime.

Zaterdagavond zaten er ruim 1,8 miljoen mensen voor het programma voor de buis, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Jammer genoeg voor Sylvana en Tunahan Kuzu heet dit programma niet "ik haat Holland," maar "Ik hou van Holland." Zo'n programmanaam past echt bij deze tijd, niet zo heel lang geleden was zo'n naam not done, alleen al omdat het 'nationalistisch!' klinkt.

Tegenwoordig is dat anders. Nederlanders hebben hun vaderlandsliefde terug. En dat is een bijzonder positieve ontwikkeling.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer