Bemoeizuchtige Minister Melanie Schultz wil geheel verbod op gebruik van mobiel in de auto

Geen categorienov 28 2016, 8:00
Ze wil er nu al voor zorgen dat zelfs handsfree bellen niet meer mag. Of kan.

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur wil voorkomen dat automobilisten anderen in gevaar brengen doordat ze bezig zijn met hun telefoon. Daarom overweegt ze een volledig verbod op appen en sms'en in de auto.

Dat zegt Schultz tegen het AD. Nu is het al verboden voor bestuurders om hun telefoon vast te houden tijdens het rijden. De minister kijkt of dit kan worden uitgebreid naar een totale ban op het bedienen van een mobiel.

Een totale ban op het bedienen van een mobiel? Betekent dit dan ook dat het illegaal wordt om handsfree te bellen? Stel je dat even voor: je rijdt van je werk naar huis. Het is een ritje van een uur. Na een half uur rijden vraagt je vrouw zich af waar je bent... en wil ze je de opdracht geven om even te stoppen bij de lokale supermarkt zodat je iets kan meenemen. Ze belt je. Jij neemt op, jullie spreken 30 seconden met elkaar, en je gaat weer verder. Helaas ziet een politieagent jou tegen 'niemand' praten. Hij houdt je aan, checkt je telefoon, en geeft je vervolgens een boete. Want je 'bediende' je telefoon.
Knettergek?
Ja, knettergek.
En ja, dat geldt ook voor een SMS- en appverbod. Verboden werken namelijk alleen als je er als overheid iets aan kunt doen. Met andere woorden: als je er actief tegen op kunt treden als iemand het verbod aan zijn laars lapt. Een voorbeeld: het is verboden om iemand te vermoorden. Doe je dat toch, dan kom je meteen op de radar van de politie.
Met een verbod op appen en sms'en in de auto zit dat natuurlijk heel anders. Als je dat doet weet de politie het niet eens. De enige keer dat ze het door hebben is als je op dat moment een ongeluk krijgt en zij je telefoon controleren. Voor de rest haalt zo'n verbod helemaal niets uit.
Een verbod dat in 99% van de gevallen niet gehandhaafd kan worden is volstrekt nutteloos. Het is dan pure symboolpolitiek van een bemoeizuchtige overheid. Voor de rest heeft niemand er iets aan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten