In de doofpot: ‘Duitse politie had kerstmarktterrorist al lang kunnen oppakken maar deed dit niet’

Geen categoriemei 19 2017, 12:30
De minister van Binnenlandse Zaken van Berlijn heeft bekendgemaakt dat de onrechtmatigheden rondom het verleden van kerstmarktterrorist Anis Amri waarschijnlijk nog veel verder reiken dan tot nu toe werd gedacht.
19 december 2016: het was de dag dat Berlijn in het hart geraakt werd door een moslimextremist die totaal niets ophad met 'ongelovigen' en dat op de meest duidelijke manier wilde duidelijk maken: door met een vrachtwagen door een kerstmarkt te rijden. Het resultaat: 12 doden en minstens 56 gewonden, allemaal in naam van zijn bloedlustige ideologie.
Het was echter niet enkel Berlijn dat hard geraakt werd: ook de Duitse politiek en justitie kregen harde klappen toen bekend werd wat er allemaal wel niet mis was gegaan rondom de omgang met de Tunesische Anis Amri. Het begon met de ontdekking dat Amri al tijden op de lijst stond om uitgezet te worden, maar dit niet gebeurde omdat Tunesië geen zin had om mee te werken. Hij had natuurlijk meteen preventief vastgezet moeten worden, maar dat vond men kennelijk te racistisch ofzo, met alle gevolgen van dien. De linkse regering van Noordrijn-Westfalen, die onlangs nog keihard afgestraft werd bij de verkiezingen daar, moest ook diep door het stof: Amri zou daar in een asielzoekerscentrum verblijven, maar was daar kennelijk nooit en werd ook niet goed door justitie daar in de gaten gehouden. Allemaal zeer incompetent, wat 12 mensen dus met de dood hebben moeten bekopen. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat hij na de aanslag zonder probleem kon afreizen naar Italië,
Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, doet de minister van Binnenlandse Zaken van Berlijn - Duitse deelstaten hebben hun eigen ministers - Andreas Geisel er nu nog een pijnlijk schepje bovenop. Hij doet namelijk de schokkende uitspraak dat Anis Amri namelijk al eeuwen geleden opgepakt had moeten worden. Niet eens omdat hij hier illegaal was, maar omdat hij zijn tijd in Europa ook nog eens niet bepaald legaal besteedde. Amri blijkt betrokken te zijn bij drugshandel, en dan hebben we het niet over een jongen die 's avonds op een parkeerplaats wat staat te verkopen aan lokale junks. Nee, deze massamoordenaar zou een grote speler zijn geweest in de drugshandel en daardoor al tijden in de gaten gehouden worden door de Duitse justitie. Volgens Geisel had hij al lang voor de aanslag opgepakt moeten zijn, maar is dit om 'mysterieuze redenen' nooit gebeurd.
Sterker nog: Geisel beweert dat hier sprake is van een enorm doofpotaffaire. Er zouden geen goede reden zijn geweest om deze Tunesiër niét al eeuwen geleden op te pakken. Sommige agenten zouden zelfs documenten vervalst hebben om het bewijs tegen Amri allemaal wat 'lichter' te doen lijken dan het in werkelijkheid was. Wat is hier in hemelsnaam aan de hand geweest?
Eigenlijk zijn er maar twee opties: de eerste is dat Amri, of iemand met wie hij samenwerkte, zijn contacten had binnen de politie en daar de nodige omkopingen gerealiseerd heeft. Dat, óf justitie vond het simpelweg 'discriminerend en racistisch' om de Arabische 'vluchteling' op te pakken. Ergens is dat nog best voor te stellen: zelfs als de dienstdoende agenten zelf geen linkse gutmenschen waren, blijft de angst groot voor mensen die meteen gaan beweren dat je iemand enkel oppakt om zijn afkomst, hoe pijnlijk de gevolgen ook kunnen zijn - en dus uiteindelijk ook waren.
Geisel zegt inmiddels opdracht te hebben gegeven tot een onderzoek naar deze wantoestanden bij justitie: ik ben benieuwd of dat wat gaat opleveren, maar ik betwijfel het in het huidige politieke klimaat ten stelligste.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten