In memoriam: oud-DDS-columnist Dirk-Jan van Baar (1957 - 2019)

In memoriam: oud-DDS-columnist Dirk-Jan van Baar (1957 - 2019)

Droevig nieuws voor mensen die DDS al wat langer volgen: onze columnist van het eerste uur, Dirk-Jan van Baar, is zondag na een lang ziekbed overleden. Van Baar schreef in totaal meer dan vijf jaar voor De Dagelijkse Standaard, van 2009 tot 2014. Hij was één van de eersten die oud-hoofdredacteur Joshua Livestro volgde naar Jalta en heeft in zijn laatste jaren een column gehad bij De Volkskrant.

Vanmiddag bereikte mij het droevige nieuws dat onze oud-columnist Dirk-Jan van Baar zondagochtend is overleden na een lang ziekbed. Dirk-Jan was één van de allereersten die op DDS begonnen te schrijven toen de site net was opgericht. In totaal is de historicus meer dan vijf jaar verbonden geweest aan de website.

Met de opkomst van nieuwe rechtse partijen zijn Dirk-Jan en DDS uit elkaar gegroeid. Dirk-Jan ging voor de Volkskrant schrijven, en deed dat niet zelden met felle aanvallen op Forum voor Democratie en de PVV. Desalniettemin bewaren we warme herinneringen aan de tijd dat Dirk-Jan voor DDS schreef, en zullen we zijn epistels met trots voor ons archief behouden.

Oud-DDS-medewerkers zijn dan ook bedroefd om zijn overlijden: "De eerste columnist wiens schrijfsels ik bewaarde omdat ik er een zekere eeuwigheidswaarde in zag. Rust zacht, Dirk-Jan," aldus Rob Goossens. "Wat een triest nieuws. Herinneringen aan mijn DDS periode komen boven," zegt Herman Meijer. Ook ik, destijds parttime redacteur voor DDS, bewaar goede herinneringen aan de schrijfsels van Dirk-Jan. Wat niet wil zeggen dat je altijd een gemakkelijke dienst had als Dirk-Jan kopij zou inleveren. Bij redacteuren stond hij vooral bekend om z'n koppigheid en z'n eigenzinnigheid. In het prille begin gold er zelfs een contactverbod met Dirk-Jan: we mochten op last van de toenmalige hoofdredactie hem niet e-mailen met vragen of hij nog wilde schrijven.

Maar de inhoud maakte die opstandige houding doorgaans méér dan goed. Hij was nooit te beroerd om eens contrair de status quo aan te vallen, maar ook de communis opinio in het rechtse journalistieke circuit werd door hem niet voor zoete koek geslikt. Hij noemde zichzelf een liberaal, maar stemde enkele malen zonder blikken of blozen op het CDA. De VVD onder Mark Rutte was de weg kwijt, aldus het dwarse oordeel van Dirk-Jan.

In zijn laatste artikel voor de website, verzette hij zich nog hevig tegen de militaire inzet van Nederland in Syrië en Irak in de campagne tegen ISIS:

"Misschien helpt het om bij een volgende slag in de lucht weer eens nuchter naar de internationale werkelijkheid te kijken en ons minder door Haagse bluf en prestigezucht te laten leiden. Want dit kan niet de bedoeling zijn van wat nog altijd het inzetten van echte F-16 bommenwerpers is. Daar moet je spaarzaam mee zijn. Die moet je bewaren voor serieuze gevaren en niet misbruiken voor schijngevechten tegen een stel mafkezen die een heilige oorlog in hun bol hebben."

Ook toonde hij zich een voorstander van de euro, in weerwil van de meeste schrijvers die door de jaren heen het penceel voor De Dagelijkse Standaard hebben opgepakt.

In totaal schreef Dirk-Jan van 2009 tot 2014 meer dan 500 artikelen voor de website, en deze zijn op zijn auteurspagina te raadplegen.

Rust zacht.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties