In z'n hemd gezet! Rode trui Hans Spekman (PvdA) breit er een einde aan en stapt op

In z'n hemd gezet! Rode trui Hans Spekman (PvdA) breit er een einde aan en stapt op

De slechtstgeklede man van Nederland heeft binnenkort geen baan meer: ondanks dat hij eigenlijk gewoon wilde aanblijven, heeft gisteravond PvdA-voorzitter Hans Spekman tóch zijn aftreden aangekondigd. Per 7 oktober zal hij werkloos zijn.

Het was eigenlijk onbestaanbaar: afgelopen woensdag leed de PvdA de grootste nederlaag allertijden bij de Tweede Kamerverkiezingen, maar niemand wilde daar de verantwoordelijkheid voor nemen. Lodewijk Asscher wilde blijven, omdat hij zich "had gemeld toen het slecht ging met de partij" en ook partijvoorzitter Hans Spekman bleef kleven aan zijn comfortabele pluche: "Ik ben gekozen voor een periode van vier jaar."

Het liet nog maar eens zien hoe wereldvreemd de partij was: een gigantisch verlies geleden, en nog stééds stak de partij de kop in het zand en wilde het niet van verantwoordelijkheid nemen weten. Terwijl het toch echt een politieke wetmatigheid is dat iemand de verantwoordelijkheid moet nemen en dient op te stappen als er zo'n electorale afstraffing heeft plaatsgevonden.

Drie dagen na de verkiezingen ziet dan ook Spekman eindelijk in dat hij de feiten niet langer kan negeren, en stapt op:

"In een brief aan de PvdA-leden heeft Hans Spekman kort zijn besluit toegelicht om in oktober te vertrekken als partijvoorzitter. Hij wil nu eerst "met elkaar de klap verwerken en eensgezind bouwen aan de toekomst".

''De uitslag is pijnlijk, de klap komt bij ons allen hard aan'', aldus Spekman. Als lid van het partijbestuur wil hij de komende maanden leiding geven aan een dialoog met leden en kiezers over de toekomst. ''Met ruimte voor de noodzakelijke vernieuwing en verandering. Maar ook door juist nu op een verantwoordelijke wijze te doen wat nodig is.''"

Zo zie je maar weer: de realiteit komt altijd te laat aan bij de PvdA. Dat belooft dus weinig goeds voor de toekomst; de sociaal-democraten kunnen een spoedig herstel in de peilingen dus wel vergeten. De partij is vernederd en ingemaakt, en zal moeten leven met het feit dat ze vermoedelijk nooit meer een minister-president zullen leveren om Nederland te besturen. Ze blijven echt alleen achter met al hun hooghartige wereldvreemdheid.

En ook zonder partijvoorzitter Hans Spekman, die z'n excentrieke voorzitterstruien nu aan de wilgen kan hangen. Tot ziens Hans, we hebben gelachen - vooral om je - maar nu is het voorbij. Jij bracht de PvdA van boven de 30 zetels naar onder de 10. Nu mag iemand het van je overnemen die hopelijk ook die laatste 9 zetels weet kwijt te spelen. En dan is alles pas echt weer goed.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties