India gaat de Verenigde Staten achterna met het duurste overheidsprogramma op de wereld met 'Modicare'

India gaat de Verenigde Staten achterna met het duurste overheidsprogramma op de wereld met 'Modicare'

We hebben jarenlang gehoord van 'Obamacare' en de in de Verenigde Staten is het nog steeds een controversieel onderwerp. Het is een overheidsprogramma waarbij iedereen verplicht is om een ziektekostenverzekering te hebben en de 'armere' Amerikanen worden geholpen om ook verzekerd te zijn. Het wordt bekostigd door de federale staat en daardoor ook gelijk ontzettend duur.

Op dit moment is er ergens anders in de wereld sprake van 'Modicare', wat ongeveer vergelijkbaar is met Obamacare. Het is het duurste overheidsproject op de wereld en het moet arme Indiërs ook helpen om verzekerd te zijn.

Modi lanceerde het systeem in Jharkhand, een van de armste staten van het land, samen met enkele andere ministers. Het voorziet in 500.000 roepies per jaar per familie, in een van de meer dan 8.735 geselecteerde ziekenhuizen. Het zou zo'n 100 miljoen families moeten helpen en zal de overheid zo'n 1,37 miljard euro per jaar kosten.

Het dekt de behandeling en bezorging in ziekenhuizen voor ernstige kwalen, maar ook medicatie en andere kosten drie dagen ervoor en 15 dagen erna. ,,Geen enkel land heeft zo'n programma... het zal een voorbeeld zijn dat mensen over de hele wereld zullen bestuderen", zei Modi.

Er is heel veel kritiek geweest op Obamacare en dat heeft vooral te maken met de hoge kosten. Voor India zal dat niet anders zijn, maar het land wordt ook geplaagd door corruptie en zo een groot project zal dan ook misbruikt worden door corrupte ambtenaren en managers. Zal het ook echt helpen? Dat moeten we nog maar zien, maar een ding is zeker: de belasting zal stijgen in India. Collectieve overheidsprogramma's (an sich altijd al collectief) zorgt uiteindelijk altijd voor stijging van de kosten.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties