E3C1ibvWQAMdM0f

Informateur Hamer gaat opnieuw partijen uitnodigen, maar niet JA21

Geen categoriejun 04 2021, 18:00
Informateur Mariëtte Hamer heeft de Tweede Kamer laten weten meer tijd nodig te hebben voor het eindverslag. Volgende week gaat ze opnieuw een aantal partijen uitnodigen: VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, Volt, SGP en fractie-Den Haan. Opvallend is dat JA21 niet is genoemd.
Politiek commentator voor BNR Jaap Jansen laat het volgende weten:
https://twitter.com/JaapJansen/status/1400821997064577029
Dit klinkt als een ontzettende tijdverspilling. VVD en CDA hebben vanaf het begin interesse getoond in JA21, die nu dus niet zal worden uitgenodigd, en hebben hun afkeer uitgesproken voor een kabinet met GroenLinks en de PvdA. Die worden door Hamer nu dus wél alsnog een keer uitgenodigd. Maar dat komt ongetwijfeld doordat D66 absoluut niet met JA21 wil. Eerdmans en co dachten dat ze geaccepteerd zouden worden, maar we kunnen nu stellen: neen. Niet waar.
Hamer lijkt dus vooral naar D66 en haar eigen PvdA te luisteren, want laten we nou niet doen alsof het realistisch is dat een ChristenUnie, Volt, SGP of fractie-Den Haan daadwerkelijk kans maken op kabinetsdeelname.
D66 wil al niet met de ChristenUnie of de SGP. Volt zou voor die partij wel aantrekkelijk zijn, maar dat is voor de VVD en het CDA waarschijnlijk te onbetrouwbaar. Het is namelijk een kleine nieuwe partij zonder politiek gewicht. En fractie-Den Haan is sowieso zonde van de tijd.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Het lijkt wel een soort afleidingsmanoeuvre van Hamer, bedoeld om VVD, CDA, D66, PvdA en GroenLinks wat meer tijd te geven, terwijl het beeld ontstaat dat het door de overige uitgenodigde partijen komt dat het formatieproces allemaal nóg langer duurt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten