ING hakt de knoop door: nieuwe vaders krijgen maar liefst een maand vaderschapsverlof cadeau

Geen categoriejul 18 2017, 14:00
Vaders die werkzaam zijn bij ING kunnen de eerste maand na de geboorte van hun kleintje met betaald verlof. Vervolgens mogen ze maximaal nog eens drie maanden verlof opnemen. Alleen worden die drie laatste maanden niet doorbetaald.
Linkse politici roepen tegenwoordig te pas en te onpas dat bedrijven gedwongen moeten worden om vaders langer verlof te geven na de geboorte van hun kindje. Een paar dagen zou niet voldoende moeten zijn. Nee, minstens een week. Of twee weken!
Nou, bij ING hebben ze die politieke betweters helemaal niet nodig.

Dit is afgesproken in de nieuwe cao. Hiermee is ING de eerste grote onderneming in Nederland die jonge vaders tegemoet komt. Cao-deskundigen spreken van een doorbraak en denken dat de ING-cao wel eens navolging kan krijgen in andere cao’s.

En ING is niet het enige Nederlandse bedrijf waar vaderschapsverlof goed geregeld is zonder inmenging van de overheid. Kijk bijvoorbeeld naar Yonego waar nieuwe papa's vier weken betaald verlof krijgen... of naar Mastercard en Samhoud, waar ze maar liefst acht weken lang thuis mogen blijven.
Dit zijn natuurlijk fantastische regelingen, maar de overheid moet dit vooral niet opleggen aan alle bedrijven in ons land. Denk aan kleine bedrijven die net iets meer zijn dan een eenmanszaak of een familiebedrijf: een werknemer een maand met betaald verlof sturen is voor die ondernemingen simpelweg onbetaalbaar. En nee, het is ook niet eerlijk om de rest van de maatschappij dan maar op te zadelen met die kosten; het is immers jouw beslissing om een kind te krijgen. Daar heeft de rest van de samenleving niets mee te maken.
Dus ja, ING en andere grote bedrijven kunnen dit soort maatregelen zeker nemen -- en ja, dat moeten we toejuichen. Maar om dit verplicht te maken voor ieder bedrijf? Nee. Nu niet, nooit niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten