Internationaal Strafhof in Den Haag wil dat president Sudan wordt opgepakt

Geen categoriejun 14 2015, 16:00
Omar al-Bashir wordt gezocht voor misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.
De Sudanese president Omar al-Bashir vertrekt mogelijk naar Zuid-Afrika voor een top van de Afrikaanse Unie. Hij wil daar graag meepraten over een heel scala aan onderwerpen die Afrikaanse staatshoofden interesseert.
Voor hem is er wel één probleem: het Internationale Gerechtshof in Den Haag heeft twee aanhoudingsbevelen uitstaan en ziet zijn reis als een mogelijkheid om hem eindelijk te laten arresteren.
Bashir wordt door het ICC gezocht voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Hij wordt door de aanklager verantwoordelijk gehouden voor genocide in de regio Darfur. Omdat Zuid-Afrika het Strafhof erkent, zou het land Bashir kunnen arresteren en uitleveren.
Afgelopen april 'won' al-Bashir de verkiezingen met maar liefst 94% van de stemmen. Volgens critici komt dit eerst en vooral doordat de oppositie de verkiezingen boycotte... en doordat de president er op andere - niet-democratische - wijze voor zorgde dat zijn aandeel in de stem niet onder de 90% zou uitkomen.
Al-Bashir kwam in 1989 door een staatsgreep aan de macht. Hij werd daarin gesteund door het leger, waarin hij een kolonel was. Toen hij eenmaal aan de macht was verbood al-Bashir alle andere politieke partijen en zorgde hij voor islamitische wetgeving. Later institutionaliseerde hij sharia in het noorden van Sudan, waar het dus de officiële wet van dat gedeelte van het land werd. In 1993 benoemde hij zichzelf tot president, waarna hij alle mogelijke rivalen uitschakelde. Eén van de rivalen was Hassan al-Turabi, een fundamentalistische moslim waar hij eerder nog mee samenwerkte.
De president wordt verantwoordelijk gehouden voor een genocide in Darfur, welke werd uitgevoerd nadat inwoners van dat gebied rebelleerden tegen zijn macht. Wikipedia legt uit:
An arrest warrant for al-Bashir was issued on 4 March 2009 by a Pre-Trial chamber composed of judges Akua Kuenyehia ofGhana, Anita Usacka of Latvia, and Sylvia Steiner of Brazil[93] indicting him on five counts of crimes against humanity (murder, extermination, forcible transfer, torture and rape) and two counts of war crimes (pillaging and intentionally directing attacks against civilians).[17][94] The court ruled that there was insufficient evidence to prosecute him for genocide.[18][95] However, one of the three judges wrote a dissenting opinion arguing that there were "reasonable grounds to believe that Omar Al Bashir has committed the crime of genocide."[95]
[video width="480" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/06/Genocide-in-Africa-YouTube.mp4"][/video]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten