Iran slaat terug: 'Britse tanker aan de ketting na ongeluk met vissersboot'

Geen categoriejul 20 2019, 10:00
Wat op 5 juli jl. nog een dreigement was, is nu werkelijkheid geworden. Iran heeft een Britse olietanker in beslag genomen, twee weken nadat Britten een Iraanse tanker bij Gibraltar in beslag hadden genomen. Dat meldt het AD.
Volgens Iran was het schip, de tanker genaamd Stena Impero, betrokken bij een ongeluk met een vissersboot en negeerde het hulpverzoeken. Onder begeleiding van de Iraanse Revolutionaire Garde werd het schip gedwongen naar Iraanse havenstad Bandar Abbas te varen.
Bemanningsleden en verantwoordelijken voor het schip menen dat zij zich aan alle regels hebben gehouden. Zij verklaren in de internationale wateren van de Straat van Hormuz te zijn benaderd door kleine vaartuigen 'zonder nadere kenmerken' en een helikopter.
Hier wordt dus de indruk gewekt dat het schip onder valse voorwendselen in beslag is genomen, als vergeldingsactie voor de actie van de Britten van twee weken geleden. Of de reden nou geldig is of niet, iedereen zal dit sowieso op die manier beschouwen. Daarmee staat de boel dus nu echt op scherp tussen het Westen (onder leiding van de Verenigde Staten en hun schoothondje het Verenigd Koninkrijk) en Iran.
De VS en het VK overleggen nog over hoe ze hierop gaan reageren. Waarschijnlijk zal er een ultimatum worden voorgesteld waarin Iran binnen een korte termijn de tanker en haar bemanning vrij moet laten, of er vliegen raketten die kant uit. Dat wordt dan een poosje bakkeleien over Iran, die dan ook haar eigen tanker terug wil. Daarna wordt het spannend. Iran laat met deze actie namelijk zien niet bang te zijn om hard-tegen-hard te spelen.
Een overheid, die vanwege rebelse sentimenten onder de eigen burgers met een mogelijke opstand in de maag zit, zal eerder geneigd zijn hard op te willen treden op het wereldtoneel. Dit om andere mogendheden af te schrikken maar ook om aan de eigen bevolking te laten zien dat er met de overheid, plat gezegd, niet te fucken valt. Dit zou dus wel eens héél hard kunnen escaleren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten