Olie op het vuur: Britten confisqueren Iraanse olietanker, Iran dreigt hetzelfde met Britse tanker te doen!

Iran reageert per tweet op de actie van de Britse marine van gisteren. De Britten enterden een Iraanse supertanker en confisqueerden deze op grond van verdenkingen dat deze richting Syrië zou willen varen. Iran dreigt nu met het confisqueren van een Britse tanker als vergelding. Olie op het vuur! Via de NRC.

War by Tweet
Toen Donald Trump president van de Verenigde Staten werd, vlogen er hier en daar grapjes rond op het internet dat de derde wereldoorlog per tweet zou losbarsten. Dit was eveneens een sneer naar Trumps’ manier van communiceren, die door diverse wereldleiders als onprofessioneel werd gezien. Toch lijkt Trump een trendsetter te zijn geworden én bleek er meer waarheid in dat War-by-Tweet-grapje te zitten dan in eerste instantie gedacht!

Olie(-tanker) op het vuur
Iran heeft dus via Twitter gedreigd een Britse olietanker in beslag te nemen als vergeldingsactie voor de stunt van de Britse marine in Gibraltar afgelopen donderdag. Data, door persbureau Reuters ingezien, zou aantonen dat het schip Iraanse olie richting Syrië zou vervoeren. De papieren van de schipper geven echter Irak als eindbestemming voor de olie aan. U weet wel, dat land dat zelf ook olie produceert…

Escaleren kun je leren!
Iran eist verlichting van de sancties, opgelegd door de Verenigde Staten, en doet dat door zich te wenden richting de Europese Unie. Ze dreigen nu uit het internationale nucleaire akkoord te stappen en hoger verrijkt uranium te produceren als de EU niet meewerkt om druk uit te oefenen op de VS.

De druk neemt toe en de spanningen lopen langzaam maar zeker hoger op tussen Iran en de VS. Een conflict lijkt mij binnen de kortste keren te kunnen escaleren. Niet alleen in de zin dat Iran en de VS elkaar in de haren zullen vliegen, maar dat het conflict een aanzuigende werking heeft op diverse andere mogendheden in het Midden-Oosten of mogendheden met strategische belangen in het Midden-Oosten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Sprookjesfiguur

  Zie hier, twitteren is levensgevaarlijk.

 2. Heinz

  Een scenario voor een nieuwe James Bond film ! Wie zit er achter. De geheime dienst moet dit oplossen.

 3. Heinz

  Een scenario voor een nieuwe James Bond film ! Wie zit er achter. De geheime dienst moet dit oplossen…

 4. Jv

  Die Trump is TOP! Hadden onze lijders ( ja met een lange ij) ook maar zo veel hersens en waren het ook maar echte kerels en wijven. Maar nee, wij zitten opgescheept met een regering en EU lijders (wederom lang ij) die liever de kont likken van de middeleeuwse moslim fanaten die het niets uitmaakt of er wel/niet een WOlll komt. Er wachten immers talloze maagden op dit gajes.
  Ook een compliment voor de Britten, zij horen helemaal niet thuis bij dat softe clubje genaamd EU.
  De Britten kunnen en zullen de wereld eens laten zien waar ze voor staan zodra ze uit de EU zijn gestapt! Ik ben jaloers dat ik geen Brit ben.
  Maar hopelijk komt ook voor NL de tijd!

 5. dario

  HEEFT IEMAND ONZE FRANS TIMMERKRANS AL GEZIEN TIS WEL ERUGGG STIL OM DAT MANNEKE MOETEN WE ONS ZORGEN MAKEN ?????

 6. toetssteen

  ‘zou willen varen….’ Right. Laat de UK met bewijs komen! Buiten dat, gaat het UK over waar olietankers heen varen?
  Buiten dat, Syrië heeft olie zat!!!

 7. Lampje

  Die door diverse wereldleiders als onprofessioneel werd gezien.

  Mijn vraag;

  Hoeveel werelden zijn er?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.