Olie op het vuur: Britten confisqueren Iraanse olietanker, Iran dreigt hetzelfde met Britse tanker te doen!

Geen categoriejul 05 2019, 16:00
Iran reageert per tweet op de actie van de Britse marine van gisteren. De Britten enterden een Iraanse supertanker en confisqueerden deze op grond van verdenkingen dat deze richting Syrië zou willen varen. Iran dreigt nu met het confisqueren van een Britse tanker als vergelding. Olie op het vuur! Via de NRC.
War by Tweet
Toen Donald Trump president van de Verenigde Staten werd, vlogen er hier en daar grapjes rond op het internet dat de derde wereldoorlog per tweet zou losbarsten. Dit was eveneens een sneer naar Trumps' manier van communiceren, die door diverse wereldleiders als onprofessioneel werd gezien. Toch lijkt Trump een trendsetter te zijn geworden én bleek er meer waarheid in dat War-by-Tweet-grapje te zitten dan in eerste instantie gedacht!
Olie(-tanker) op het vuur
Iran heeft dus via Twitter gedreigd een Britse olietanker in beslag te nemen als vergeldingsactie voor de stunt van de Britse marine in Gibraltar afgelopen donderdag. Data, door persbureau Reuters ingezien, zou aantonen dat het schip Iraanse olie richting Syrië zou vervoeren. De papieren van de schipper geven echter Irak als eindbestemming voor de olie aan. U weet wel, dat land dat zelf ook olie produceert...
Escaleren kun je leren!
Iran eist verlichting van de sancties, opgelegd door de Verenigde Staten, en doet dat door zich te wenden richting de Europese Unie. Ze dreigen nu uit het internationale nucleaire akkoord te stappen en hoger verrijkt uranium te produceren als de EU niet meewerkt om druk uit te oefenen op de VS.
De druk neemt toe en de spanningen lopen langzaam maar zeker hoger op tussen Iran en de VS. Een conflict lijkt mij binnen de kortste keren te kunnen escaleren. Niet alleen in de zin dat Iran en de VS elkaar in de haren zullen vliegen, maar dat het conflict een aanzuigende werking heeft op diverse andere mogendheden in het Midden-Oosten of mogendheden met strategische belangen in het Midden-Oosten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten