Irene Moors verdedigt vermeende verkrachter Gijs van Dam: "Een middeleeuwse schandpaal is er niks bij"

Geen categorienov 01 2017, 9:00
"Had het echt niet anders gekund dan via de media?"
Op Facebook zet SBS-presentatrice Irene Moors haar reputatie voor eens en altijd op het spel door haar boezemvriend Gijs van Dam te verdedigen tegen de beschuldiging van Jelle Brandt Corstius dat Van Dam hem vijftien jaar geleden drogeerde en vervolgens tot orale seks dwong. Moors gelooft niets van die verklaring -- of in ieder geval niet van de 'interpretatie' van Brandt Corstius.
"Jelle ken ik niet persoonlijk. Ik ken Gijs wel. Gijs is mijn vriend. Ik ben dus niet objectief in deze ‘me too’-zaak," schrijft ze. En dat blijkt. Ze laat er namelijk geen enkel misverstand over bestaan dat ze ervan overtuigd is dat Van Dam onschuldig is en dat Brandt Corstius en Van Dam feitelijk een "avontuurtje" met elkaar hadden, waar die eerste nu blijkbaar spijt van heeft.

"Het gebeurde meer dan vijftien jaar geleden. Twee jonge jongens van begin twintig werkten net bij de televisie en voor een speciaal project ook nog eens op locatie. Drank, spanning en uiteindelijk een avontuur...

"Verschillende percepties bij de betrokkenen, zo blijkt jaren later. Voor de één een jarenlange kras op zijn ziel, voor de ander een onschuldige herinnering, wat nu, vijftien jaar later, verandert in een nachtmerrie."

Daar voegt ze aan toe dat het in haar ogen "buitensporig" is dat "het leven en de carrière van Gijs als succesvolle en hardwerkende tv-maker op deze wijze te gronde worden gericht."
Als het relaas van Brandt Corstius niet klopt is dat inderdaad het geval, natuurlijk. Dan is het vreselijk wat Van Dam is overkomen. Maar er is wel een voorbehoud, en wat voor één: net als wij allemaal weet Moors helemaal niet wat er precies gebeurd is. Het heeft er alle schijn van dat de rechter zich binnenkort over deze zaak mag uitspreken. Zowel Van Dam als Brandt Corstius willen dat -- zeggen ze. Van Dam omdat hij vindt dat zijn reputatie onherstelbaar beschadigd is door Brandt Corstius, en Brandt Corstius omdat hij zegt seksueel misbruikt te zijn.
Het zou verstandig zijn van Moors als ze het geduld kon opbrengen om te wachten op het oordeel van de rechter. Ja, er zijn zeker voorbeelden van 'seksueel misbruik-zaken' die verzonnen zijn door het vermeende slachtoffer. Daarom is het gevaarlijk om iemand zo maar, zonder proces, te veroordelen. Maar er zijn ook veel voorbeelden van misbruik-zaken die wel degelijk bleken te kloppen, maar die snel de kop werden ingedrukt door machtige en invloedrijke personen.
Van Dam kan een goede vriend van Moors zijn. Prima. Heel goed dat ze loyaal aan hem is, in ieder geval achter de schermen. Maar om er publiekelijk maar vanuit te gaan dat Brandt Corstius de boel verdraait. Dat lijkt me niet verstandig. Want ja, daar komen haar woorden feitelijk op neer, hoe mooi ze het ook denkt te verpakken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten