Liveblog: het referendum over de Sleepwet komt er!

Liveblog: het referendum over de Sleepwet komt er!

Komt het referendum er of niet? Dat is de grote vraag.

UPDATE VI:
Jan Roos is er in ieder geval niet van onder de indruk...

UPDATE V:
De Kiesraad is ervoor om het referendum op 21 maart 2018 te houden. Formeel moet de minister deze datum nog vaststellen, maar het zal dus vrijwel zeker de 21e worden.

UPDATE IV:
Dan zijn er nog een paar handtekeningen die om wat voor reden dan ook niet geldig zijn, maar: het minimaal benodigde aantal handtekeningen van 300.000 is MET GEMAK gehaald.

UPDATE III:
Er zijn 417.000 nog wat juiste formulieren ingevuld. Vervolgens werden die formulieren inhoudelijk beoordeeld.

UPDATE II:
Er moesten 300.000 definitieve verzoeken worden ingediend. Daartoe moest een formulier gebruikt worden dat de Kiesraad in elkaar had gezet. Dat kon "grotendeels" online gebeuren, maar die formulieren moeten dan wel uitgeprint en ingediend worden. Aldus de Kiesraad. Dat is natuurlijk knettergek -- we kunnen het probleemloos digitaal maken -- maar helaas, dat is de wet. Aldus de Kiesraad.

UPDATE:
En ja, we zijn begonnen! Nou, we zitten er klaar voor en gaan het zien. Komt het referendum er? Hoeveel goedgekeurde handtekeningen zijn er? Vragen, vragen, vragen. Wat géén vraag is? "Zal Den Haag de uitslag van het referendum serieus nemen, aangenomen dat het er komt?" Het antwoord daarop is al lang bekend: neen.

Oorspronkelijk artikel:
Vandaag maakt de Kiesraad bekend of er een referendum komt over de zogenaamde Sleepwet, of eigenlijk de Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv). Aangezien dat een hele mond vol is houden wij het maar gewoon bij de Sleepwet, wat veel lekkerder bekt.

De organisatoren van het project om een referendum af te dwingen verzamelden 400.000 handtekeningen. De Kiesraad heeft de afgelopen dagen (en weken) gecheckt dat die handtekeningen daadwerkelijk echt zijn. Nu volgt de aankondiging of alles in orde is, en of er dus inderdaad een referendum kan en zal volgen.

Omdat dit zo'n belangrijk onderwerp is zullen wij de zitting livebloggen. Je kan het ook allemaal zelf zien op Nieuwspoort.nl.

Hoewel het fantastisch is als het referendum er komt -- en daar ga ik wel vanuit -- weten we tegelijkertijd wel dat het organiseren van zo'n referendum nog maar de eerste stap is. De tweede stap is ervoor zorgen dat genoeg mensen daadwerkelijk een stem uitbrengen. En de derde stap? De politiek dwingen -- want uit zichzelf doet Den Haag dat echt niet -- om de uitslag te respecteren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties