Is Bergdahl een held?

Geen categoriejun 02 2014, 18:00
Vrijgelaten.

Dat Bergdahl als Amerikaans militair niet naar Afghanistan ging om te vechten staat wel vast. Minder duidelijk zijn de omstandigheden waaronder hij 5 jaar geleden gevangen werd genomen door de taliban in het oosten van Afghanistan, tegen de grens met Pakistan.

Er zijn verhalen dat Bergdahl op een dag - het was 30 juni 2009 - zomaar te voet zijn militaire basis in de provincie Paktika uit wandelde, of dat hij zich moedwillig tijdens een patrouille liet afzakken en zo een eenvoudige prooi werd voor de taliban. Hij was toen pas een paar maanden in Afghanistan.

Zijn oude krijgsmakkers lijken weinig met hem op te hebben. Zij stellen dat hij hen bewust in gevaar bracht en dat hij zich vrijwillig uitleverde aan de vijand. Daarom eisen zij dat hij zich voor een krijgsraad moet verantwoorden.
Daar word je al niet blij van, maar het wordt nog erger. Begdahls vader liet namelijk bewust een baard groeien om de Taliban to tonen dat hij hen 'respecteert.' Oh, en hij sprak zijn zoon uiteindelijk toe met een Afghaans dialect, dat had hij met hetzelfde doel geleerd.
Hier is iets erg vreemds aan de hand. Wat heeft Bergdahl gedaan om in leven te blijven? De Taliban hebben er een handje van om Amerikaanse soldaten te onthoofden. Waarom is dat bij hem niet gebeurd?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten