Is de vader van Ruben en Julian tot wanhoop gedreven?

Geen categoriejun 06 2013, 10:27
Wat zijn de oorzaken voor zijn gruwelijke daden?
Het gedrag van vader Denis is niet te rechtvaardigen, noch goed te praten en nauwelijks te begrijpen. Maar we mogen wel vragen hoe het zover heeft kunnen komen. Als we hem gewoon afschrijven als 'gestoorde gek' worden we namelijk niets wijzer. Kan het zijn dat hij geen uitweg meer zag, ómdat hij zonder zijn kinderen zou moeten leven?
Het Algemeen Dagblad maakte een reconstructie. Daarin staat het volgende:

Uit een reconstructie van de laatste weken van Denis' leven blijkt dat de moord op Ruben en Julian allesbehalve een opwelling was. Jeroen Denis hoorde op 16 april dat de Raad voor de Kinderbescherming van plan was de kinderen onder toezicht te stellen van Jeugdzorg.

Aanleiding
Aanleiding daarvoor was een gebeurtenis begin dit jaar waarbij Ruben door zijn vader hardhandig onder de douche was gezet tijdens een driftbui. De moeder deed daar aangifte van en de politie liet weten Denis als verdachte van kindermishandeling te willen verhoren.

Dit is geen enkel opzicht een grond om nota bene je kinderen te vermoorden. Het is onvoorstelbaar egoïstisch om te redeneren dat als jij je kinderen niet meer mag zien, dat niemand dat voorrecht dan mag hebben. Vader Denis zag zijn kinderen niet langer als doel in zichzelf, maar als middel om zijn ex-vrouw pijn te doen. Dat is onvoorstelbaar.
Maar is hij de enige die bizar reageert? De moeder doet aangifte als vader zijn kinderen hardhandig onder de douche zet? Niet verrot geslagen, met een stok bewerkt of in woeste razernij vreselijk mishandeld, nee, hardhandig aangepakt. Wat? Wie is er als kind niet weleens flink bij de arm gepakt, een pets verkocht of op andere wijze fysiek aangespoord de ouderlijke wil te volgen? Dat is volstrekt normaal in de opvoeding en heeft niets te maken met kindermishandeling.
Maar hoe kan een vader, die in Nederland per definitie alle rechten ten aanzien van zijn kinderen verliest aan zijn ex-vrouw, zich wapenen tegen die aangifte? Zeggen wat ik hierboven schrijf, zorgt er zowat voor dat-ie in de bak komt. En Bureau Jeugdzorg faciliteert dit soort praktijken. Het Bureau wilde hem - geheel conform de wens van zijn ex-vrouw - praktisch weghouden bij zijn kinderen.
En nee, dat rechtvaardigt niet wat hij heeft gedaan, maar het is wel een verklarende factor.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten