ISIS grote bedreiging voor christenen Irak en Midden-Oosten

ISIS grote bedreiging voor christenen Irak en Midden-Oosten

De opmars van ISIS is voorlopig niet te stuiten. Dat is heel slecht nieuws voor de christelijke minderheid in Irak. En het ging al zo slecht.

ISIS dendert vandaag door. De ene na de andere stad en streek in Irak worden opgerold. Daarmee is Irak in feite al een verdeeld land. Hetzelfde geldt voor Syrië, al heeft ISIS het daar nu een stuk moeilijker. In Syrië moet men immers niet alleen de strijd aanbinden met de legers van Assad en zijn vertrouwelingen (Hezbollah), maar ook met allerlei andere islamitische terreurgroepen. Zelfs Al-Nusra (nauw gelieerd aan Al-Qaeda) vecht tegen ISIS. Assad vindt dat allemaal prima. Dat ISIS nu zijn pijlen op Irak richt, zal hij ook prima vinden.

In Irak gaat het voor deze club echter heel soepel. Al moet men oppassen. Zo gaan er momenteel geruchten dat ISIS het Turks consulaat in Mosul heeft bezet. Erdogan zou al in spoedberaad zijn met zijn veiligheidsdiensten. Het is maar de vraag of je blij moet zijn als ook Turkije zich in de oorlog gaat mengen. Sowieso krijg je dan hele nare situaties. Momenteel vechten de Koerden tegen ISIS. Als dan ook Turkije ISIS gaat bestrijden, is het nog maar de vraag wat de Koerden doen.

Nineve
De christenen in Irak houden ondertussen hun hart vast. En ik met hen. Mosul ligt vlakbij de vlakte van Nineve (bekend van de verhalen van Jona, uit de Bijbel). In dit gebied wonen veel christenen. Ik heb vroeger les gehad van een christelijke leraar Engels uit Irak die ook uit dit gebied kwam. Zijn verhalen waren toen (2006) al heel negatief. Dit grote gebied is momenteel volledig in handen van de moslimextremisten.

Momenteel is de situatie nog vrij rustig. Men laat de christenen nog steeds ongemoeid. Al ging er gisteren al een kerk in vlammen op. Helaas doet de situatie in de rest van het Midden-Oosten nog veel erger vrezen. In Syrië is de situatie momenteel heel erg slecht. Nederland kwam daar achter toen de Nederlandse pater Van der Lugt koelbloedig werd vermoord.

Vlucht
In Irak hebben de christenen het sinds de inval van de Amerikanen erg slecht. Sinds 2003 is de helft van de christenen in Irak weggevlucht. Van de ooit miljoen christenen zijn er nog maar zo'n 400.000 over. De recente ontwikkelingen rond ISIS zullen deze wegstroom alleen maar vergroten. Daarmee verdwijnen er christenen in Irak uit gebieden waar christenen al tweeduizend jaar leven en geloven. Het Midden-Oosten is, op Israël na, al Jodenvrij. Het moment komt steeds dichterbij dat er in de Arabische wereld ook geen christenen meer leven.

De extremistische tak van de islam rukt op. Het wordt er niet gezelliger van...

U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer