ISIS: nachtmerrie voor christenen

ISIS: nachtmerrie voor christenen

Ik schreef het enkele weken geleden al. ISIS is een grote bedreiging voor christenen in Irak en de rest van het Midden-Oosten. Dat blijkt. Helaas!

Ik weet niet of u gekeken hebt naar de 'promotiefilm' van ISIS. Een uur lang schetst Clanking of the Swords 4 de ene na de andere gruweldaad. Ik heb er naar gekeken. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik hem af en toe even op pauze heb gezet. Niet voor te stellen dat mensen elkaar zulke vreselijke dingen kunnen aan doen en daar dan nog trots op zijn ook.

In de video valt in de eerste plaats de redelijke professionaliteit van ISIS op. Men blaast militaire voertuigen op alsof het luciferdoosjes zijn. Men loopt met laptops en weet bij wegversperringen de ex-militairen er zo uit te pikken. Hoe men aan die informatie komt? Geen idee! Daarnaast zijn de uitrustingen van deze terroristen complete uniformen. Als klap op de vuurpijl weet men sommige filmbeelden zelfs te filmen met drones. Nee, het zijn niet zomaar een stelletje klungelaars.

Koelbloedig
Het tweede dat opvalt is de koelbloedigheid waarmee ISIS opereert. Vooral mensen die relaties hebben of hadden met het Iraakse leger en de Amerikanen moeten het ontgelden. Zij worden uit hun bed gelicht en uit hun auto geplukt. Een fors aantal schoten door het hoofd of het onthoofden van de gevangene is altijd het eind van het liedje. Om de schuld van een gedode persoon te bewijzen, laat men als bewijs vaak nog een foto zien van de omgebrachte persoon in Iraaks uniform of in aanwezigheid van Amerikanen.

De laatste dagen boekte de organisatie ook weer kleine succesjes. Vooral de deal met Al-Nusra (gelieerd aan Al-Qaeda) is opvallend. Enkele dagen geleden streden de groeperingen nog met elkaar. Daarnaast rukt de organisatie op naar een belangrijke dam in Irak. De Haditha-dam in Noord-Irak. Deze stuwdam is heel belangrijk. Als ISIS deze dam opblaast heeft dat grote gevolgen voor de elektriciteitsvoorziening in Irak, het drinkwater en komen grote delen van Irak onder water te staan. Rampscenario!

Jizyah
Voor de christenen in de veroverde gebieden is al een rampscenario werkelijkheid geworden. ISIS eist namelijk van niet-moslims de zogenaamde Jizyah. Dat is een belasting die je extremistische moslims wel vaker ziet opleggen, ook in Syrië, aan christenen om daarmee de superioriteit van de moslims uit te drukken. Men beroept zich daarbij op de Koran. Vaak betalen christenen en anderen niet-moslims deze Jizyah maar snel. Je bent anders immers je leven niet zeker! Dat blijkt ook in Irak.

The AINA news agency is reporting that an Assyrian mother and daughter were raped by militants in Mosul after saying they did not have the money to pay the jizya poll tax for non-Muslims. The rapes were carried out in front of the father who was so traumatised that he committed suicide, reports Dr Sallama Al Khafaji, a member of the Iraq High Commission for Human Rights.

Daarnaast gaan er verhalen dat een ISIS-strijder vier christelijke vrouwen heeft doodgeschoten omdat zij geen hoofddoek droegen. Je verwacht het niet... Maar niet heus. De afgelopen jaren (sinds 2003) is meer dan de helft, van de ooit één miljoen christenen in Irak, weggevlucht. De huidige ontwikkelingen in Irak zullen deze stroom niet stoppen.

En onze minister van Buitenlandse Zaken? Die verstopt zich!

U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties