ISIS ontruimt Mosul vanwege bombardementen coalitie

ISIS ontruimt Mosul vanwege bombardementen coalitie

Een paar bommen en ze vluchten met hun staart tussen de poten.

Haha, dit is dan wel weer vermakelijk: de coalitie begint met het bombarderen van Mosul, en wat doen de ISIS-slachters die op grote schaal ongewapende, onschuldige burgers hebben afgeslacht?

Islamitische Staat is inmiddels overgegaan tot ontruiming van de stad. Dit meldden Koerdische media op gezag van het Koerdische Peshmerga-leger.

Bronnen binnen de veiligheidsdiensten zeiden tegen de Iraakse nieuwssite Alsumaria dat IS verdreven is uit zeven plaatsen ten noordwesten van Mosul.

Hoewel de bombardementen van de coalitiegenoten op zichzelf niet voldoende zijn om ISIS terug te dringen is dat wel het geval als ze gepaard gaan met aanvallen van grondtroepen. En laat de Koerdische Peshmerga nou vinden dat Mosul bij hun Koerdistan hoort... waardoor ze maar al te graag het gevecht aangaan. Blijkbaar vindt ISIS dat niet geweldig en dus trekt de groep zich terug.

Als de Koerden zo doorgaan heroveren ze misschien wel alle steden en dorpen die ze vorig jaar verloren aan ISIS. Dat zou niet alleen een geweldige militaire nederlaag zijn voor het arrogante ISIS, maar publicitair ook. Eén van de redenen dat ISIS zoveel strijders aan zich kon binden was doordat de groep overwinning na overwinning behaalde. Als de terreurclub ineens uit hele steden en dorpen wordt gejaagd moet zelfs de meest geharde jihadist toegeven dat het alles behalve onverslaanbaar is. En dat betekent: minder rekruten.

Nu hopen dat de Peshmerga in samenwerking met de coalitie ISIS inderdaad terug kunnen dringen.

Overigens zou zelfs de ondergang van ISIS - en het is nog veel te vroeg om te concluderen dat Abu Bakr al-Baghdadi en co. zijn uitgespeeld - niet betekenen dat het probleem van de Radicale Islam is opgelost. Ten eerste kan de groep nog altijd op de steun rekenen van veel moslims, zowel in het Midden-Oosten als daarbuiten, en ten tweede zijn er ook genoeg extremisten die ISIS misschien niet steunen, maar andere radicale groepen wél.

Lees meer over:
ISIS Irak Mosul peshmerga

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties