Emotionele Porosjenko: 'Dit zijn de paspoorten van Russen in ons land!'

Geen categoriefeb 07 2015, 20:00
Voor wie nog meer bewijs nodig had.
Iedereen met ook maar een beetje gezond verstand weet al vanaf het begin van de crisis in Oost-Oekraïne en daarvoor De Krim dat Rusland erachter zit, maar helaas zijn er nog een paar doldrieste individuen die maar blijven herhalen dat het allemaal aan het Westen - en dan met name aan de Europese Unie - ligt.
Poetin zou helemaal geen agenten sturen, welnee, dat valt best mee. De 'rebellen' zijn échte rebellen: ze strijden hoegenaamd voor hun rechten als volk om niet overheerst te worden door de 'Brusselse dictatuur' (als de EU een dictatuur is ben ik Gekke Henkie, maar goed). En al die opmerkingen over Russen zijn 'verzinsels' bedoeld om Poetin zwart te maken en om de EU los te laten gaan - zoals het in de ogen van dit soort figuren zou willen.
De president van Oekraïne - een man die weet waar hij het over heeft omdat zijn land het slachtoffer is van Poetins exanpsiedrift - denkt daar net een beetje anders over. Zie deze video van een emotionele Porosjenko die andere landen op de grote veiligheidsconferentie in Munchen even vertelde hoe het precies zit.
In een emotioneel betoog hield hij een aantal Russische paspoorten omhoog. Volgens Porosjenko zijn de documenten gevonden op Oekraïens grondgebied. Hij noemde dat "het beste bewijs" voor de aanwezigheid van Russische militairen: die zouden, op honderd kilometer van de Oekraiens-Russische grens, "verdwaald zijn", zo schamperde hij.
Daar voegde hij aan toe dat Oekraïne een onafhankelijk land is en dus het recht heeft om zich te verdedigen tegen buitenlandse (en binnenlandse, overigens) agressors. Poetins vijfde colonne in het Westen stelt dat ongetwijfeld niet op prijs, maar de president heeft gelijk: hij hoeft imperialistisch gedrag van het Kremlin absoluut niet te accepteren.
De enige vraag die ik heb is: hoe gaat West-Europa Poetin aanpakken? De sancties zijn wel degelijk redelijk effectief, maar niet effectief genoeg om hem met zijn staart tussen zijn poten weg te doen rennen uit Oekraïne. Er moet dus meer gebeuren om Kiëv te helpen - indien nodig maar door het sturen van grondtroepen die garant staan voor de soevereiniteit van de rest van het land.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten