ISIS steeds grotere bedreiging

Geen categoriesep 23 2014, 9:00
ISIS roept aanhangers over de hele wereld op om 'ongelovigen' te doden. Vooral landen die tegen de Islamitische Staat vechten moeten het ontgelden. Frankrijk bijvoorbeeld.
Het gaat prima met de Islamitische Staat. In Irak veroverde men afgelopen weekend een legerbasis van het Iraakse leger. Volgens ISIS was de buit enorm. Ook in Syrië gaat het voorspoedig. Met een noodgang walst ISIS momenteel over de Koerden in de streek Kobane heen. De stad Kobane is nog niet gevallen, maar de situatie is ongelofelijk spannend. Duizenden Koerden zijn gevlucht richting Syrië. Het moraal van ISIS-strijders en ISIS-aanhangers is op dit moment uiteraard prima.
Wel heeft ISIS te maken met bombardementen. En dat is nu net iets wat de organisatie niet wil. Het wil meer. Het heeft namelijk niet de middelen om de geavanceerde vliegtuigen van Amerika (en nu ook Frankrijk) uit de lucht te halen. Veel liever ziet ISIS dat het Westen Irak en/of Syrië binnentrekt. Dan kan men met bermbommen, zelfmoordaanslagen en huis tot huis gevechten veel meer schade aanbrengen bij de vijand. (Overmoed, de verliezen zullen aan de kant van ISIS vele malen hoger zijn).
Onthoofdingen
Voorlopig vertikt het Westen echter om grondtroepen te sturen. Dus moet de Islamitische Staat op een andere manier proberen het Westen te raken. De onthoofdingen van de twee Amerikanen en de Brit de afgelopen weken waren daar een poging toe. ISIS wil echter meer. In een video roept een ISIS-strijder alle aanhangers van het kalifaat op om ongelovigen te doden.

Het betreft landen die deelnemen aan de door de VS geleide internationale coalitie tegen IS. „Als je een ongelovige Amerikaan of Europeaan - vooral een van die boosaardige en vuile Fransen - doodt, of een Australiër of Canadees, of welke ongelovige van de oorlogvoerende ongelovigen dan ook, vertrouw dan op Allah”, zegt de IS-woordvoerder in zijn videoboodschap. „Dood de ongelovige, of het nu een militair of een burger is, want het is een pot nat. Het zijn allemaal ongelovigen.”

Algerije
Nu is de kans aanwezig dat ISIS-fans aanslagen gaan plegen in het Westen. Ook in Nederland, België, Amerika en Groot-Brittannië leven terroristen. De aanslag in Brussel was wat dat betreft denk ik enkel een voorbode. Nog groter is echter het probleem in moslimlanden. Neem een land als Algerije. Gisteren werd bekend dat pro-ISIS strijders daar een Franse toerist (zie foto) hebben gekidnapt. Men dreigt deze Fransman te onthoofden als Frankrijk niet binnen 24 uur stopt met aanvallen op de Islamitische Staat.
Voor hulpverleners, journalisten, diplomaten en zakenmensen is dit een grote dreiging. In landen als Libië, Nigeria, Somalië, Mali, Indonesië, Jemen, Afghanistan en ga maar door zitten (kleine) terroristengroepjes die zich zeer verwant voelen met ISIS.
En zo neemt de dreiging van ISIS(-strijders) toe. Hier in het Westen, maar zeker ook voor westerlingen over de hele wereld. Het is belangrijk dat wij deze dreiging serieus nemen. De kans dat ISIS met tanks Den Haag binnen zal rijden, is nul. De kans dat ISIS met aanslagen Nederland(ers) in het hart kan raken, is echter groot.
Onze overheid moet op haar hoede zijn. Het voorkomen van aanslagen moet hoge prioriteit krijgen.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten