Islamexpositie zit tjokvol leugens

Islamexpositie zit tjokvol leugens

Geschiedvervalsing is de kern van een islamexpositie over de 'gouden eeuw' van de moslimbeschaving.

Met geld kun je blijkbaar alles kopen: de islamexpositie 1001 Inventions (tot en met januari volgend jaar te zien in Rotterdam) blijkt vol leugens te zitten. De door een Saoedische sponsor gefinancierde islamexpositie doet volgens experts in notabene dagblad Trouw aan geschiedvervalsing, en wel op zoveel niveaus dat ik me afvraag: waarom staat die expositie er nog?

Maar liefst dertien wetenschappers zijn met een boek bezig over de geschiedvervalsing van de expositie die over de hele wereld wordt getoond. Een van de wetenschappers zegt tegen Trouw: "Dat moslimgeleerden hebben bijgedragen aan wetenschap is een feit, en het is belangrijk om daar meer aandacht op te vestigen. Maar ze verdienen ons respect voor het werk dat zij deden, niet voor sprookjes over wat ze niet deden."

Nog een citaat:

Ook van natuurkundige Taner Edis, verbonden aan de Truman State University in de VS, komt kritiek. "Vliegen met vleugels, zoals Ibn Firnas zou hebben gedaan, door menselijke spierkracht aangedreven - dat kan gewoon niet."

De wetenschappelijke bijdrage van geleerden uit die tijd wordt overdreven, meent Edis. Dat zegt ook historicus Rainer Brömer van de Universiteit van Istanbul. "'Wij waren eerst', wil de tentoonstelling je doen geloven. De eersten die een bemande raket lanceerden, de eersten die vrouwelijke wetenschappers hadden - maar dat klopt allemaal niet."

Ik heb de expositie zelf niet gezien, maar als zoveel wetenschappers en experts zeggen dat de expositie aan geschiedvervalsing doet (lees vooral het complete stuk in Trouw), dan lijkt me dat een groot probleem. De expositie is niets meer dan fictie en heeft bar weinig met de feiten te maken. Dat zou er eigenlijk als disclaimer bij moeten staan: pas op, hier vindt geschiedvervalsing plaats.

Belangrijke fouten worden namelijk niet verbeterd. Sterker nog, mythen over de grootsheid van de moslimbeschaving in die tijd worden bewust in stand gehouden. De organisatie ontkent in alle toonaarden dat er fouten zitten in de expositie. Tja. Zelfkritiek is blijkbaar nog altijd ver te zoeken als het gaat om de islam.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties