Israël haalt Syrisch gevechtsvliegtuig neer!

Israël haalt Syrisch gevechtsvliegtuig neer!

Het Israëlische leger heeft vandaag een Syrisch gevechtstoestel neergehaald. Het gevechtsvliegtuig zou in Israëlisch luchtruim hebben gevlogen. Via NU.nl.

Het luchtalarm ging af toen een Syrisch vliegtuig zo'n twee kilometer in het Israëlisch luchtruim is gevlogen. Vrij snel daarna vlogen twee raketten richting de straaljager en haalden het toestel neer. Het is nog onbekend of de piloot (of piloten) het heeft overleefd.

Het toestel werd neergehaald bij de Golanhoogten nabij de Syrische grens. Het Israëlische leger zegt 'in opperste staat van paraatheid' te zijn. In 2014 werd er ook al een toestel neergehaald. Ook schoot de Syrische luchtafweer een Israëlisch toestel neer in februari van dit jaar, toen het Iraanse doelen bestookte in Syrië.

Dit gevechtsvliegtuig maakte hoogstwaarschijnlijk deel uit van het offensief in zuidwest Syrië georganiseerd door Rusland en de Syrische regering. Beide hebben nog niet gereageerd op het feit dat er een vliegtuig is neergehaald.

Dit zijn gevaarlijke ontwikkelingen, ondanks dat dit niet de eerste keer is. Toen Turkije een Russisch vliegtuig neerschoot een aantal jaar geleden, was er haast een diplomatieke breuk. De situatie tussen Syrië en Israël zou heel gemakkelijk nog harder kunnen escaleren. Of dit gewoon makkelijk gemaakte fouten door piloten zijn of dat er opzet in het spel is, is onbekend. Ook is niet bekend of er eerst werd gewaarschuwd of dat men direct tot actie overging.

Lees meer over:
Rusland Israël Syrië piloot

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer