Israël rolt terreurcellen Hezbollah op: vrienden Iran wilden aanslagen plegen, rekruteerden terroristen op Facebook

Geen categorieaug 18 2016, 13:00
De Israëlische veiligheidsdienst de Shin Bet is in actie gekomen tegen een terreurcel van Hezbollah. De groep was van plan om aanslagen te plegen in Israël.
Hoewel Hezbollah en Israël al decennialang gezworen vijanden van elkaar zijn heeft Hezbollah het de laatste jaren een beetje rustig aan gedaan. Tien jaar geleden lokte de organisatie nog een oorlog uit tussen Libanon (waar Hezbollah vandaan komt) en Israël, maar sindsdien draait het vooral om Hamas en ISIS in de regio.
Blijkbaar wil Hezbollah daar verandering in brengen. De terreurorganisatie is namelijk druk bezig met het ronselen van extremisten voor toekomstige terreuraanvallen. Daarbij richt de organisatie zich eerst en vooral op Israëlische Arabieren en Palestijnen.
Gelukkig kon de Shin Bet daar onlangs een stokje voor steken. Gisteren maakte de veiligheidsdienst bekend dat een Hezbollah-terreurcel was opgerold. De leider van de cel, de 18-jarige Mustafa Kamel Hindi, was online geronseld: op Facebook, om precies te zijn. Vervolgens werd hij verder geïnstrueerd met behulp van emails.
Hindi rekruteerde vervolgens snel andere leden voor zijn cel. Onder hen bevinden zich de 22-jarige Muhammad Majad Muhammad Amin Doud (een Hamas-man die zich eerst en vooral bezighield met het inzamelen van geld), Taher Muhammad Mahmud Nofal (22 jaar oud, verantwoordelijk voor het leveren van materiaal om bommen te maken), Islam Iyad Zahir Abu Sayed (21 jaar oud, hield Israëlische militairen in de gaten) en Bara’a Iyad Muhammad Sayid Hamad (19 jaar oud, bommenmaker).
De groep werd in juni al gearresteerd toen de Hezbollah-terroristen op het punt stonden om een aanval te plegen op een patrouille van de Israeli Defense Forces.
Danny Danon, Israël's ambassadeur voor de VN, heeft het nieuws over deze terreurcel terecht aangegrepen om de wereld duidelijk te maken dat Hezbollah geïsoleerd moet worden. Daartoe moet, zegt hij, de VN Veiligheidsraad de terroristische activiteiten van Hezbollah afkeuren én de organisatie eindelijk officieel erkennen als terreurorganisatie.
Hoewel de VS Hezbollah al twintig jaar een terreurgroep noemen, doet de VN dat nog niet. Normaal gesproken zou je dat 'ongelooflijk' vinden, maar in dit geval ligt dat toch een beetje anders. Bij de VN hebben ze immers nog nooit een Iraël-hatende jihadistische groep gezien waar ze niet enigszins mee konden sympathiseren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten