Italië houdt poot stijf - Sea-Watch met 42 asielzoekers van kastje naar de muur

Italië houdt poot stijf - Sea-Watch met 42 asielzoekers van kastje naar de muur

Sea-Watch 3 vaart momenteel in de buurt van het Italiaanse eiland Lampedusa. Aan boord zijn 42 asielzoekers. Één van de asielzoekers is tijdelijk overgebracht wegens een medisch noodgeval maar Italië blijft verder het schip gewoon weigeren. Dat meldt De Telegraaf.

Deze situatie toont aan dat er totaal niets is veranderd in de houding van EU-lidstaten. Italië spreekt Nederland aan op het feit dat zij geen actie ondernemen wat betreft Sea-Watch 3, dat onder Nederlandse vlag vaart. Ook verwijten zij de EU een gebrek aan verantwoordelijkheid.

Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, houdt zowel Nederland als de EU verantwoordelijk voor wat er met de vluchtelingen gebeurt. Malta redde 37 migranten uit zee en nu is het weer ouderwets bakkeleien over wie de asielzoekers opneemt: Italië houdt de poot stijf, diverse EU-landen vinden dat het dichtstbijzijnde land (Italië dus) ze op moet nemen. En Italië en Malta dringen aan op een eerlijke verdeling tussen de EU-landen.

Je zou denken dat Frans Timmermans wel het voortouw zou nemen, die heeft altijd z'n mond vol over de 'noodzaak voor diversiteit'. De vorige keer (alsof iemand het nog bijhoudt) nam Nederland er, na veel tegenstribbelen en met veel pijn en moeite, maar liefst zes op!

Andere EU-lidstaten gingen toen ook overstag, dus je zou haast denken dat ze weten hoe het nu werkt. Toch lijkt het er meer op dat iedereen bij elke migrantenoversteek net zo lang wacht tot de ander als eerst meegeeft, om dan zo stilletjes mogelijk zelf ook (zo min mogelijk) bij te dragen. Prachtig samenwerkingsverband en overduidelijk noodzakelijk, zo'n EU...

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties