Jaap de Hoop Scheffer geeft toe: spanningen met Rusland komen door ambitieuze ambities NAVO voor Oost-Europa

Geen categoriejan 08 2018, 9:00
"De NAVO ging de rode lijn over bij Poetin."
Als wij in Nederland het over Vladimir Poetin hebben doen we steevast net alsof hij plotseling de retorische (en militaire!) aanval inzette op Oost-Europa. Het was allemaal vredig en hartstikke gezellig, en toen ging Poetin opeens los.
Voormalig secretaris-generaal van de NAVO (en CDA-koptstuk) Jaap de Hoop Scheffer weet beter. In Nieuwsuur legde hij gisteravond uit dat de NAVO de huidige spanningen geheel en al te danken heeft aan... zichzelf.
Wat er gebeurde is vrij simpel: de NAVO-expansie naar het oosten van Europa werd door Poetin -- terecht, overigens, vanuit zijn perspectief -- gezien als een serieuze bedreiging voor Rusland. Met name plannen om zowel Georgië en Oekraïne lid te maken van de NAVO stuitten hem tegen de borst. "Hij zei tegen mij," aldus De Hoop Scheffer, "nadat het communiqué was uitgekomen: 'Mister secretary-general, this will not be'. Dit gaat niet gebeuren." Vervolgens ging Rusland in 2008 los in Georgië en in 2014 in Oekraïne.
De reden moge duidelijk zijn: Poetin had door dat de NAVO de macht en invloedssfeer van Rusland nóg verder wilde beperken. Dat kon hij niet accepteren. En dus moesten Georgië en Oekraïne eraan geloven.
Dat was dus niet te wijten aan Poetins agressie, maar aan de onverzadigbare expansiedrift van de NAVO.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten