Marine Le Pen wil af van de naam 'Front National'

Geen categoriejan 08 2018, 10:00
Alleen zo kan de partij veranderd worden, aldus de dochter van de oprichter.
Het Front National moet een andere naam krijgen. Dat zegt de huidige leider van de rechtse partij, Marine Le Pen. De reden is dat de huidige naam te veel emotionele lading heeft en mensen zelfs angst kan inboezemen. "Als we het Front National willen veranderen, moeten we beginnen met de naam," aldus Le Pen.
Voor de goede orde voegde ze daar tegen Franse media nog even aan toe:

"We moeten ons niet bezighouden met nostalgie."

In september 2017 liet Le Pen al weten dat ze de naam van de partij wilde veranderen. Uiteindelijk werd er een enquete gehouden onder partijleden. Die stemden volgens RTL tegen een naamswijziging, maar Le Pen noemt dat "nepnieuws." Volgens haar zou een meerderheid er dus wél voor zijn.
Een naamswijziging is wat Le Pen betreft vooral een truc om ervoor te zorgen dat andere partijen misschien toch willen samenwerken met het Front National.
De gedachte erachter is heel slim, maar er is ook een probleem. Le Pen heeft de afgelopen tijd namelijk schoonmaak gehouden in de partij. Zo heeft ze Florian Philippot, die tot voor kort haar rechterhand was, uit de partij gezet. Toen Philippot vertrok ging oud-vice-voorzitter Sophie Montel met hem mee. Het zou daarom zo maar kunnen dat die twee een nieuwe partij opzetten en een deel van Front Nationals achterban met zich meenemen.
Natuurlijk is het meest opvallende van dit alles dat Le Pen en haar partijgenoten blijkbaar écht teleurgesteld zijn door de uitslag van de Franse presidentsverkiezingen vorig jaar. Dat is enigszins merkwaardig, omdat die verkiezingen juist de doorbraak van het Front National waren; de partij bereikte de laatste beslissende fase en kreeg 4 op de 10 Franse stemmers achter zich. Dat is een behoorlijke prestatie voor een partij die tot vorig jaar een margeclubje was.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten