'One size fits none'

Geen categoriemrt 05 2012, 17:45
Deze briljante oneliner begeleidde vanmiddag de presentatie van het rapport van Lombard Street Research 'The Netherlands & The Euro' en vormt er tevens de kernachtige samenvatting van.
Op RTL-Z was de presentatie live te volgen, te beginnen met een optreden van opdrachtgever Wilders en gevolgd door een technische uiteenzetting door Charles Dumas, topman van het Britse onderzoeksbureau.
Veel aandacht ging uit naar de schade die de euro sinds de invoering aan de Nederlandse consument zou hebben berokkend: €2700 per hoofd per jaar, door Dumas met gevoel voor understatement omschreven als 'a decent pile of cash'. De voordelen door het wegvallen van wisselkoersschommelingen, ten bedrage van €800 wegen hier bij lange na niet tegenop. De onderbouwing van het eerstgenoemde bedrag berust vooral op internationale vergelijking, met name Duitsland en Nederland, versus Zweden en Zwitserland. Achterliggende redenering: Dankzij 'one size fits none' is de koers van de euro ten opzichte van andere valuta's te laag en de rente die wij betalen te hoog.
In het rapport worden ook de kosten van doormodderen met de euro in kaart gebracht en verschillende scenario's voor het opbreken van, respectievelijk het uittreden uit de muntunie verkend. Dat laatste is - aldus het rapport - al gauw een winstgevende zaak omdat we dan niet langer moeten opdraaien voor nieuwe reddingspakketten ten behoeve van armlastige Zuid-Europese landen.
Voor de eurofiele mainstream is het nu natuurlijk zaak om dit rapport zo snel mogelijk af te serveren. Mathijs Bouman van RTL-Z begon al meteen met downplayen. En Ronald Plasterk, beoogd leider van de PvdA, mocht aansluitend Wilders oproepen om nu ook door te pakken met de terugkeer naar de gulden, dit in een doorzichtige poging om de regeringssamenwerking, die door de bezuinigingen toch al in zwaar weer verkeert, te ontregelen.
Minister De jager was er gauw klaar mee

Dit is maar één van de vele rapporten over de euro

Vanuit de optiek van de minister misschien een begrijpelijke reactie, maar wel wat voorbarig. Eerst maar eens serieus bestuderen, zou ik zeggen.
Wie het rapport wil inzien kan zowel terecht bij de verkorte versie in het Nederlands als bij de integrale Engelstalige versie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten