Loosdrecht bewijst het gelijk van Milton Friedman: onveilige wegmarkeringen geplaatst voor de veiligheid

Geen categoriejul 16 2019, 21:00
Zo kennen we de ambtenarij: geld spenderen aan oplossingen die de problemen soms verergeren. Kortgeleden in Loosdrecht waar reguliere snelheidsborden onvoldoende blijken. Daarom kozen ambtenaren om de snelheidssymbolen op de weg te asfalteren. Nu blijkt dat de weg hierdoor spiegelglad en onveilig wordt voor motorrijders.
Een typisch gevalletje 'de overheid implementeert oplossingen die erger zijn dan het probleem'. De Amerikaanse econoom Milton Friedman wist dat treffend te verwoorden in de spraakmakende documentaire Free to Choose, waarvan ook een Nederlands boek is verschenen. Friedman is een geniale man die bekend staat om allerlei zaken, maar onder meer in staat was de Bitcoin te voorspellen in 199p. Over de casus loze borden in Loosdrecht zou hij zomaar kunnen zeggen:

"I think the government solution to a problem is usually as bad as the problem and very often makes the problem worse."

De vraag is natuurlijk hoe het kan dat de oplossingen vanuit de overheden regelmatig méér problemen veroorzaken dan oplossen. Want leuk die geasfalteerde snelheidssymbolen, maar wat is het precieze nut? Extra opmerkelijk is natuurlijk dat de 'stickers' ook nog eens spiegelglad zijn.
De verklaring voor dit soort 'experimenten' liggen volgens Friedman verscholen in hoe mensen omgaan met 'economische meeteenheden' ofwel geld: personen die hun eigen geld uitgeven waarvoor zij hard hebben gewerkt zullen spaarzamer zijn en meer 'nut per eenheid' verlangen dan personen die geld uitgeven van anderen. Natuurlijk gaat hij hierbij uit van beredeneerd gedrag:

"Nobody spends somebody else’s money as carefully as he spends his own. Nobody uses somebody else’s resources as carefully as he uses his own. So if you want efficiency and effectiveness, if you want knowledge to be properly utilized, you have to do it through the means of private property."

En wat krijg je als je ambtenaren met de 'gratis verkregen gelden viade belastingheffing oplossingen laat implementeren? Dan is de kans groot dat het nut per euro een stuk lager ligt dan het geval was geweest als ambtenaren hun gelden met meer moeite zouden moeten vergaren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten