Video: Ursula von der Leyen wil minder langzaam EU-grenstoezicht: "10.000 extra, niet in 2027, maar 2024!"

Video: Ursula von der Leyen wil minder langzaam EU-grenstoezicht: "10.000 extra, niet in 2027, maar 2024!"

De Europese migratiecrisis duurt al zo'n vier jaar en kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen toonde vandaag haar ambitie om daar iets aan te doen en pleit voor 10.000 extra handjes voor Frontex -ter verdediging van de buitengrenzen. Als klap op de vuurpijl wil ze de extra grensbewaking niet pas in 2027, maar al in 2024! Daarmee is de EU niet 12 jaar, maar 'slechts' 9 jaar te laat.

Onder luid geklap en ook boegeroep werd Von der Leyen's toespraak in Brussel ontvangen. Als we kijken naar de onderwerpen die ze behandelde dan is het eigenlijk méér van hetzelfde in Brussel zoals de afgelopen jaren: tijd rekken, loos gebral over sociale gelijkheid en vooral hameren op de zogenaamde 'eenheid' -die overigens ver te zoeken is getuige de reacties van de Britsse MEP's op haar toespraak: "glad we're leaving!"

Verder lijkt Von der Leyen in haar toespraak allerlei tegenstrijdige ambities te willen verwezenlijken. Zo wil ze enerzijds een hoger inkomen voor de huishouden en economische groei aanwakkeren, maar tegelijkertijd ook werken aan klimaatverandering en stelde ze een 'New Green Deal' voor. Oh help! Maar het meest bizarre is wel dat ze vol trots aankondigde dat de 10.000 extra fte voor Frontex al in 2024 wilde realiseren. Daarmee is de EU slechts 9 jaar te laat.

Het onderstreept maar weer eens hoe waardeloos de EU is geweest in het verdedigen van de Europese buitengrenzen tegen ongewenste migratie: het waren Matteo Salvini en Victor Orbán die de grootste stappen maakten, niet Brussel. Eurofiel Sophie in 't Veld was uiterst kritisch op Von der Leyen. Volgens het D66-lid van de Brusselse fractie zou ze waarschijnlijk een "schoothondje van de lidstaten" worden.

Maar uiteindelijk haalde ze het toch op een breed platform en is deze Duitse dame naast bondskanselier Angela Merkel één van de machtige Duitse vrouwen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties