Jeroen Dijsselbloem (PvdA) bij Buitenhof: ‘Pensioenen moeten hoe dan ook een keer worden gekort’

Geen categorieaug 25 2019, 16:00
Jeroen Dijsselbloem, oud-minister van Financiën, sprak zich uit over de Nederlandse pensioenen bij het programma Buitenhof op de NPO. Hij meent dat de pensioenen hoe dan ook een keer gekort zullen moeten worden en voegt daaraan toe: 'Je kunt het niet voor je uit blijven schuiven.'
Dijsselbloem herinnert ons aan het feit dat pensioenen geen zekerheid met zich meebrengen. Eveneens wijst hij ons erop dat de huidige economische situatie vérre van zeker is, zeg maar heel erg ónzeker. De oorzaak hiervan legt hij voor een deel bij de lage rente.
Dat is echter niet het héle verhaal. Hij vergeet er namelijk bij te vermelden dat men wettelijk verplicht is een deel van het geld te beleggen in Nederlandse en Duitse staatsobligaties, -leningen en renteswaps. Dijsselbloem kan dan wel zeggen dat de lage rentestand voor dergelijke beleggingen zo laag is, maar het helpt ook niet echt mee dat men verplicht is er in te investeren!
En in plaats van het versoepelen van die regels zodat het geld naar betere beleggingen kan gaan, draait het kabinet het lekker om. In het nieuwe pensioenakkoord zouden fondsen namelijk zelfs makkelijker hun uitkering kunnen verhogen of verlagen. Precies, u mag bloeden omdat zij perse willen dat een deel van uw geld in producten met lage rentestanden wordt geïnvesteerd. Wat een achterlijk gedoe zeg.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten