Jetzt geht's los: Hennis en Dijkhoff melden zich voor fractievoorzitterschap VVD

Jetzt geht's los: Hennis en Dijkhoff melden zich voor fractievoorzitterschap VVD

Bij de VVD is de stoelendans om de baantjes al begonnen. Dat is een beetje vreemd: de verkiezingen zijn immers pas over zeven maanden. Zullen we de uitslag eerst even afwachten alvorens we beslissen wie waar op het pluche mag zitten?

De VVD gaat er overduidelijk vanuit dat er na de volgende verkiezingen weer geregeerd mag worden. De liberalen zijn nu namelijk al bezig met het verdelen van de baantjes:

Met andere woorden, Jeanine Hennis (die eigenhandig Defensie kapotbezuinigd heeft) en Klaas Dijkhoff (staatsassistent van de grootste klungel van dit kabinet, minister Ard van der Steur van Justitie) willen maar wat graag de VVD-fractie in de Tweede Kamer leiden. Heerlijk, natuurlijk, ze mogen zich dan officieel dé leider van de VVD noemen, met alle mooie extra's die daarbij horen. Een grotere egoboost is nauwelijks mogelijk, zeker als ze ervan uitgaan dat de volgende kabinetsperiode de laatste wordt voor Mark Rutte. De nieuwe fractieleider van de VVD kon dan weleens de beoogde nieuwe premier van Nederland worden.

Thank you very much.

Ondertussen heeft Halbe Zijlstra blijkbaar genoeg van zijn officiële rol als trekpop van het kabinet. Hij zal wel denken: 'Als ik links beleid moet verdedigen als VVD'er zijnde wil ik er ook iets van invloed op hebben. En meer geld verdienen.'

Geef hem eens ongelijk. Toch is het wel opvallend dat ook hij er niet eens aan twijfelt dat de VVD weer meedoet aan een coalitie. Wat hem betreft is het een keuze tussen fractieleider zijn óf minister (of in ieder geval bewindspersoon). Andere, slechtere opties zijn er niet.

Natuurlijk is het logisch dat deze mensen privé nadenken over hun carrière, maar het zou wel zo respectvol naar de kiezer toe zijn als ze ervoor zouden zorgen dat hun overwegingen publiekelijk nog niet bekend worden. De kiezer moet immers eerst maar stemmen. De uitslag staat nog niet vast. In theorie kan het zo zijn dat Nederland ineens massaal genoeg heeft van de VVD en de partij nog maar 15 zetels overhoudt, waarna de liberalen opeens plaats zullen moeten nemen in de oppositie.

Deze arrogantie van de VVD begint onderhand te irriteren. Dijkhoff, Hennis en Zijlstra: allemaal gaan ze ervan uit dat het 'wel even lukt' en dat het alleen nog maar een kwestie is van 'mooie baantjes onderling verdelen.' Behandel de kiezer én de verkiezingen in vredesnaam met een beetje respect. Nadien is er nog genoeg tijd om te bepalen wie waar op het pluche gaat zitten.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties