Jetzt geht's los: Hennis en Dijkhoff melden zich voor fractievoorzitterschap VVD

Geen categoriesep 21 2016, 9:00
Bij de VVD is de stoelendans om de baantjes al begonnen. Dat is een beetje vreemd: de verkiezingen zijn immers pas over zeven maanden. Zullen we de uitslag eerst even afwachten alvorens we beslissen wie waar op het pluche mag zitten?
De VVD gaat er overduidelijk vanuit dat er na de volgende verkiezingen weer geregeerd mag worden. De liberalen zijn nu namelijk al bezig met het verdelen van de baantjes:
https://twitter.com/boomeik/status/778479867386036224
Met andere woorden, Jeanine Hennis (die eigenhandig Defensie kapotbezuinigd heeft) en Klaas Dijkhoff (staatsassistent van de grootste klungel van dit kabinet, minister Ard van der Steur van Justitie) willen maar wat graag de VVD-fractie in de Tweede Kamer leiden. Heerlijk, natuurlijk, ze mogen zich dan officieel dé leider van de VVD noemen, met alle mooie extra's die daarbij horen. Een grotere egoboost is nauwelijks mogelijk, zeker als ze ervan uitgaan dat de volgende kabinetsperiode de laatste wordt voor Mark Rutte. De nieuwe fractieleider van de VVD kon dan weleens de beoogde nieuwe premier van Nederland worden.
Thank you very much.
Ondertussen heeft Halbe Zijlstra blijkbaar genoeg van zijn officiële rol als trekpop van het kabinet. Hij zal wel denken: 'Als ik links beleid moet verdedigen als VVD'er zijnde wil ik er ook iets van invloed op hebben. En meer geld verdienen.'
Geef hem eens ongelijk. Toch is het wel opvallend dat ook hij er niet eens aan twijfelt dat de VVD weer meedoet aan een coalitie. Wat hem betreft is het een keuze tussen fractieleider zijn óf minister (of in ieder geval bewindspersoon). Andere, slechtere opties zijn er niet.
Natuurlijk is het logisch dat deze mensen privé nadenken over hun carrière, maar het zou wel zo respectvol naar de kiezer toe zijn als ze ervoor zouden zorgen dat hun overwegingen publiekelijk nog niet bekend worden. De kiezer moet immers eerst maar stemmen. De uitslag staat nog niet vast. In theorie kan het zo zijn dat Nederland ineens massaal genoeg heeft van de VVD en de partij nog maar 15 zetels overhoudt, waarna de liberalen opeens plaats zullen moeten nemen in de oppositie.
Deze arrogantie van de VVD begint onderhand te irriteren. Dijkhoff, Hennis en Zijlstra: allemaal gaan ze ervan uit dat het 'wel even lukt' en dat het alleen nog maar een kwestie is van 'mooie baantjes onderling verdelen.' Behandel de kiezer én de verkiezingen in vredesnaam met een beetje respect. Nadien is er nog genoeg tijd om te bepalen wie waar op het pluche gaat zitten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten