shutterstock 1496623727

Jonge VVD'ers willen hun partij 'vrijzinniger' en 'geiler' maken

Geen categoriefeb 02 2020, 11:00
Jonge VVD'ers pleiten voor een nieuwe vorm van liberalisme binnen de VVD. Het opzoeken van het politieke midden en het maken van meer rationele keuzes zou volgens de jonge liberalen de nieuwe koers van hun partij moeten worden.
In gesprek met Nieuwsuur (NOS) ontvouwt een groepje jonge VVD'ers hun nieuwe plannen voor het 'nieuwe-liberalisme', zoals ze het zelf noemen. Op een nieuw gelanceerd internetplatform schrijven de progressieve VVD'ers over het klimaat, migratie, vergrijzing en technologisering.
De VVD'ers zeggen vrij te leven bepaalde dogma's binnen hun partij. Thema's als een kleinere overheid en lagere belastingen kunnen met het nieuwe liberalisme door een hele andere bril worden bekeken dan hoe de klassiek-liberalen daar naar kijken. Als het aan de vernieuwers ligt ontdoet de VVD zich aan bepaalde oude sentimenten die binnen de partij leven. "Wij willen het liberalisme weer geil maken", tekent Nieuwsuur op uit de mond van een van de VVD'ers.
Onder jonge VVD-kiezers, maar ook binnen de eigen jongerenorganisatie JOVD, is al langer een hunkering naar meer vrijzinnigheid binnen de partij te proeven. Klassiek liberale thema's als de maximumsnelheid op snelwegen, vuurwerk en het klimaat lijken een steeds kleiner taboe te worden voor de nieuwe generatie liberalen.
Hoewel jonge VVD'ers, maar ook VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, steeds vaker het politieke midden opzoeken, is volgens Nieuwsuur de kans aanwezig dat de VVD toch weer zal terugvallen op het klassieke liberalisme. Tijdens de campagne voor de verkiezingen volgend jaar moet de partij namelijk opboksen tegen de concurrentie van het Forum voor Democratie en het CDA.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten