Jonge VVD'ers willen hun partij 'vrijzinniger' en 'geiler' maken

Jonge VVD'ers willen hun partij 'vrijzinniger' en 'geiler' maken

Alexandros Michailidis / Shutterstock

Jonge VVD'ers pleiten voor een nieuwe vorm van liberalisme binnen de VVD. Het opzoeken van het politieke midden en het maken van meer rationele keuzes zou volgens de jonge liberalen de nieuwe koers van hun partij moeten worden.

In gesprek met Nieuwsuur (NOS) ontvouwt een groepje jonge VVD'ers hun nieuwe plannen voor het 'nieuwe-liberalisme', zoals ze het zelf noemen. Op een nieuw gelanceerd internetplatform schrijven de progressieve VVD'ers over het klimaat, migratie, vergrijzing en technologisering.

De VVD'ers zeggen vrij te leven bepaalde dogma's binnen hun partij. Thema's als een kleinere overheid en lagere belastingen kunnen met het nieuwe liberalisme door een hele andere bril worden bekeken dan hoe de klassiek-liberalen daar naar kijken. Als het aan de vernieuwers ligt ontdoet de VVD zich aan bepaalde oude sentimenten die binnen de partij leven. "Wij willen het liberalisme weer geil maken", tekent Nieuwsuur op uit de mond van een van de VVD'ers.

Onder jonge VVD-kiezers, maar ook binnen de eigen jongerenorganisatie JOVD, is al langer een hunkering naar meer vrijzinnigheid binnen de partij te proeven. Klassiek liberale thema's als de maximumsnelheid op snelwegen, vuurwerk en het klimaat lijken een steeds kleiner taboe te worden voor de nieuwe generatie liberalen.

Hoewel jonge VVD'ers, maar ook VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, steeds vaker het politieke midden opzoeken, is volgens Nieuwsuur de kans aanwezig dat de VVD toch weer zal terugvallen op het klassieke liberalisme. Tijdens de campagne voor de verkiezingen volgend jaar moet de partij namelijk opboksen tegen de concurrentie van het Forum voor Democratie en het CDA.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties