Jongeren die op vakantie gaan in land van herkomst worden verrast: 'Nee, je wordt uitgehuwelijkt.'

Jongeren die op vakantie gaan in land van herkomst worden verrast: 'Nee, je wordt uitgehuwelijkt.'

Het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA), jazeker dat bestaat echt, heeft docenten en hoogleraren gewezen op het risico van uithuwelijking bij jongeren. Deze jongeren, die met positieve gedachten op 'vakantie' gaan in het land van herkomst, blijken daar steeds vaker uitgehuwelijkt te worden. Vaak weten ze ook nog eens wat er gaat gebeuren, maar mogen ze dat niet melden De onderwijskrachten worden gevraagd om extra op te letten nu de zomervakantie nadert.

Belangrijke aanwijzingen zijn bijvoorbeeld angst om op vakantie te gaan of de aankondiging van een last-minutebezoek aan familie in dat buitenland, meldt de organisatie.

Het LKHA is het aanspreekpunt voor het ministerie van Buitenlandse Zaken als slachtoffers van huwelijksdwang en achterlating in het buitenland hulp nodig hebben. Het verifieert de melding en ondersteunt slachtoffers bij terugkeer naar Nederland.

Verbazingwekkend dat zoiets nog steeds gebeurt in een land als Nederland. Neen, ik bedoel niet 'verbazingwekkend' op de manier dat ik zo naïef ben dat ik het helemaal niet zou verwachten. Het gaat mij om de frictie tussen wat wij hier in Nederland al heel lang niet meer normaal vinden, dat dat nog steeds gebeurt in families die uit islamitische landen komen.

Als onderwijskracht verwacht je zoiets ook niet en je gaat er al helemaal niet naar zoeken, maar blijkbaar gebeurt het vaak genoeg dat een Nederlandse instantie daar een melding van moet maken. Het is triest gesteld voor dit soort jongeren, maar de sociale druk in dat soort families is vaak te groot en de schaamte te intens als je als jongere het aanbod afwijst.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties