Journalist Parool over afschaffing referendum: 'Het lijkt wel een staatsgreep, maar dan gepleegd door een zittende regering'

Geen categoriejun 24 2018, 19:00
Zelfs de SGP vindt dat er een referendum moet komen over de afschaffing ervan. Dat zegt alles.
Het gebeurt niet vaak, maar zo heel af en toe publiceren linkse, politiekcorrecte kranten die de lijn van de regering normaal gesproken trouw volgen zowaar interessante en zelfs mogelijk controversiële columns. Zo ook het Parool vandaag. Die krant heeft namelijk een epistel online gezet van John Jansen van Galen, die op heerlijke wijze de vloer aanveegt met het kabinet vanwege de afschaffing van het raadgevend referendum.
Hij kraakt met name de manier waarop dit gebeurt, namelijk door de intrekkingswet met terugwerkende kracht in te voeren om te voorkomen dat er een referendum komt over de afschaffing ervan:

De vereniging Meer Democratie noemt dit een 'dubbele salto mortale achterwaarts' waarmee de rechtszekerheid van de burgers ondermijnd wordt en spande wegens deze 'truc' tegen de Staat der Nederlanden een rechtszaak aan die woensdag diende voor de rechtbank Den Haag. Het lijkt inderdaad wel een staatsgreepje, maar dan gepleegd door een zittende regering.

Dat zijn harde woorden, maar die zijn helaas niet minder dan terecht. De regering is inderdaad een soort van staatsgreep aan het plegen. Maar dan niet tegen 'de staat', maar tegen het volk.
En daar is alles nog niet eens mee gezegd. Jansen van Galen legt namelijk óók uit dat deze manier van handelen 'de rechtszekerheid van de burger schendt.' Dat is geen politiek, maar een juridisch bezwaar. Natuurlijk is dat de basis van de rechtszaak van Meer Democratie, één van de weinige organisaties die bewijst dat de burgerparticipatie nog steeds iets van bestaat in ons land. Dat moet de burger toch moed geven. Ja, ook als het kabinet de afschaffing van het referendum door de Eerste Kamer drukt.
Natuurlijk is de vraag nu wel of het democratie-hatend kabinet nog tegengehouden kan worden? Het partijkartel heeft besloten dat het referendum moet verdwijnen. Daar kunnen jij en ik ons tegen verzetten, maar helaas blijkt dat kartel maar al te vaak oppermachtig te zijn in ons land.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten