Juliania kocht roofkunst

Geen categoriemei 15 2014, 12:00
Het Loo.

In ieder geval twee van de zes serviesstukken in paleis Het Loo, die in de jaren dertig door de nazi’s zouden zijn buitgemaakt op een Duits-Joodse bankier, blijken volgens de herkomstdocumenten aangekocht door toenmalig koningin Juliana. Volgens historicus Arthur Brand van onderzoeksbureau Artiaz, dat in totaal vijftien weggeroofde serviesdelen van bankier Herbert Gutmann bij musea in ons land traceerde, verwierf de vorstin de borden na de oorlog uit een collectie in Heemstede.

Het paleis heeft hier al op gereageerd. "De kwestie is erg delicaat. Wij willen eerst grondig onderzoek naar de herkomst doen. In de loop van de volgende week volgt uitsluitsel. Dan wordt bekend welke vervolgstappen er komen."
Vervolgstappen? Geef dat servies terug aan de nabestaanden - en snel een beetje. Het is al erg genoeg dat Juliana ons belastinggeld gebruikte om gestolen servies te kopen, maar de Oranjes maken het zo mogelijk nog erger door het nu 'rustig' aan te doen en niet onmiddellijk excuses aan te bieden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten