Nederlandse economie krimpt met 1,4 procent

Geen categoriemei 15 2014, 11:29
Godzijdank ligt de crisis achter ons.
Wat een enorme mazzel dat de economische crisis inmiddels kilometers ver achter ons ligt, zeg. Anders zou ik me namelijk zowaar zorgen maken over dit nieuws:

De Nederlandse economie is afgelopen kwartaal met 1,4 procent gekrompen ten opzichte van het kwartaal ervoor. De krimp komt na drie kwartalen van groei. Volgens het CBS komt het vooral door de zeer zachte winter. Daardoor verbruikten de consumenten veel minder gas.

En dat komt dus kort nadat onze eigen minister van Financiën - Jeroen Dijsselbloem - ons op het hart drukte dat het ergste achter de rug is, dat het vanaf nu alleen maar beter wordt, en dat de economie échtéchtécht herstellende is.

'De crisis is op zichzelf voorbij,' zei Dijsselbloem. 'We hebben weer economische groei. Dit jaar 1,2 en volgend jaar 1,4 procent, het trekt echt aan,' zei de minister.

Ook premier Rutte vierde eerder deze maand al feest:

Eerder deze week zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën al dat ,,de crisis voorbij'' is. Rutte verwacht dat Nederland binnenkort uit de procedure kan voor EU-landen met een te hoog begrotingstekort. ,,De seinen staan op groen.'

Gelukkig voor Dijsselbloem en Rutte heeft het CBS wel meteen even een mooi excuus verzonnen. 'Het onderliggende herstel' zou namelijk nog altijd goed zijn; de krimp komt puur en alleen doordat 'we' minder gas hebben verbruikt tijdens de winter, omdat het helemaal niet koud was.
Ziet u? Probleem opgelost. Nothing to see here, move along, move along. Als het nodig is verzinnen we volgende maand gewoon weer een nieuw verhaal waardoor het kabinet geen verantwoordelijkheid hoeft te nemen voor zijn faalbeleid van belastingverhoging na belastingverhoging.
Jammer genoeg voor Dijssie en z'n matties geloof ik er niets van dat het Nederlandse volk hierin trapt. We zijn wel goed, maar niet gek.
Het kan namelijk niet zo zijn dat je hele economie instort als er iets minder gas verbruikt wordt omdat de winter iets minder koud is dan normaal. Als dat wel zo is, is er iets heel ernstigs mis met je economie; die is dan totaal niet weerbaar, en de 'onderliggende' groei is - het spijt me Jeroen - niet-bestaand.
Daar komt bij dat de Amerikanen eerder nog klaagden dat de economische groei tegenviel tijdens de winter omdat het daar hoegenaamd te koud was. Zoals Joshua Livestro vandaag tweette:
Een andere Twitteraar voegt daar het volgende aan toe:
Opmerkelijk, inderdaad. Blijkbaar luistert het niet alleen heel nauw, maar hang het ook nog af van de precieze geografische locatie van een land. 100 kilometer meer naar het westen en je bent het haasje, 100 kilometer meer naar het oosten en je wordt slapend rijk tijdens een 'milde winter.'
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten