Juncker: alle EU-landen moeten vluchtelingen opnemen, geen uitzonderingen mogelijk

Geen categoriejan 15 2016, 18:00
De voorzitter van de Europese Commissie, de Luxemburger Jean-Claude Juncker, wil dat alle EU-landen vluchtelingen uit het Midden-Oosten opnemen. Daarbij zouden er geen uitzonderingen mogelijk zijn.

Dat stelde Jean-Claude Juncker de voorzitter van het dagelijks bestuur van de EU vrijdag in Brussel tijdens een persconferentie over de uitdagingen van Europa voor 2016. De migratiecrisis is een van de grootste problemen die Europa het hoofd moet bieden.

"Ik ben de kritiek op de commissie beu. Wij doen genoeg. Het probleem ligt hem bij de uitvoering van de afspraken door een aantal landen," aldus Juncker. Jammer genoeg voor hem zijn er landen die daar niet mee akkoord gaan. Juncker:

"Ik accepteer dit niet."

Het meest merkwaardige aan deze uitspraken is dat je je kunt afvragen waar Juncker het lef vandaan haalt om andere landen te vertellen dat ze vluchtelingen moeten opnemen. Hij heeft dat recht helemaal niet -- en ook heeft hij de macht niet om het af te dwingen. Hij is geen gekozen 'staatshoofd,' hij zit daar dankzij zijn goede contacten met de powers that be in de Europese Unie. Gewone Europese kiezers hebben niets te maken met zijn rol.
Alleen daarom al is het belangrijk dat de Nederlandse kiezer zich later dit jaar tegen het associatieverdrag met Oekraïne keert. We kunnen het niet laten gebeuren dat een nieuw verdrag ons door de strot wordt geduwd, zeker niet door een man die te pas en te onpas laat blijken lak te hebben aan de mening van de kiezer. Zelfs mensen die normaal gesproken positief zouden staan tegenover een hechtere band van de EU met Oekraïne moeten dus verstandig zijn, en op een manier stemmen die Juncker en co. een helder signaal stuurt: dat het afgelopen moet zijn met de groeiende macht van Brussel en, met name, van de Europese Commissie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten