Kaag lanceert zichzelf als D66-lijsttrekker: 'Ik wil premier worden, ik wil Nederland uit de crisis helpen'

Kaag lanceert zichzelf als D66-lijsttrekker: 'Ik wil premier worden, ik wil Nederland uit de crisis helpen'

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66). Foto via Flickr.com, Ministerie van Buitenlandse Zaken

Sigrid Kaag heeft zich gelanceerd als lijsttrekker kandidaat voor D66. Met een perfect gecoördineerde 'media-coup' - ze had toevallig wel heel veel 'exclusieve interviews' gegeven ' - probeert ze de eerste vrouwelijke premier van Nederland te worden. Kaag is naar eigen zeggen getest in 'oorlogs- en vredestijd'.

In onder andere Jinek en EenVandaag maakt de D66-minister bekend dat ze zich beschikbaar stelt voor de lijsttrekkers functie van D66. Zij is van mening dat ze de meest geschikte persoon is om Nederland uit de crisis te krijgen. Het is een dapper ideaal, premier worden namens een partij die vrij marginaal is in de peilingen.

?ref_src=twsrc%5Etfw

Ook Kamerlid Kwint vond de lancering van haar kandidatuur wel erg perfect getimed.

?ref_src=twsrc%5Etfw

Het zal een moeilijke opgave worden voor Kaag om D66 'relevant' te houden als machtspartij. Zoals het er nu uitziet wordt het onmogelijk voor D66 om de 19 Kamerzetels te behouden. Het ambiëren van het premierschap is wellicht een klein beetje hoogmoed. Maar dit past wel in de traditie van de Pechtoldiaanse-gedachtegang bij D66.

We zullen zien of Kaag in staat is om zich te onderscheiden van andere linkse partijen, waar D66 tegenop zal moeten boksen. Een middenpartij kan je D66 nauwelijks nog noemen, D66 oogt steeds meer als een 'GroenLinks-light'. En dat is nu de moeilijkste opgave voor Kaag: D66 zal een beter imago moeten krijgen om weer serieus mee te kunnen doen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties